Hudvård

Bäst i test: Bästa Ögonkrämen 2024

En bra ögonkräm är guld värd och det vet alla ni som redan använder er av det. Det är en produkt som ibland kan falla lite i glömska bland alla andra hudvårdsprodukter som exempelvis solpuder, mascara, ansiktsoljor med mera.

Vi hoppas att denna artikel kommer att råda bot på detta och att alla ni som inte redan använder er av det kommer att springa iväg och köpa en – det är nämligen en produkt som verkligen kan göra stor skillnad, förutsatt att man väljer rätt produkt, förstås.

Huden är extra tunn och känslig vid ögonpartiet och det innebär att man ska vara varsam när man applicerar en ögonkräm. Istället för att stryka på krämen en aning vårdslöst så kan du försöka dutta på den. Detta kommer att göra så att du slipper onödiga rynkor längre fram i livet.

Var försiktig med huden runt ögonen från unga år och använd en återfuktande ögonkräm direkt när du börjar med hudvårdsprodukter. När du är ung är det främst en återfuktande ögonkräm som behövs. Ger du mycket fukt till huden från det att du är i 20-årsåldern så kommer huden att tacka dig senare i livet, så mycket är säkert.

1. Bäst i test – Filorga Time-Filler Ögonkräm

Filorga Time-Filler Ögonkräm

Filorga är att lita på när det kommer till hudvård och så även med denna produkt – detta är nämligen en mycket bra ögonkräm.

Den tar bort samt förebygger fina linjer/rynkor, den verkar upplyftande på slappa ögonlock och den fixar mörka ringar, håligheter och svullnader under ögonen. Som ni ser är detta en av de ögonkrämer som fixar allt i ett. Det är alltså inte en kräm som endast är inriktad på att ta bort mörka ringar, eller bara verka upplyftande, utan med denna vid din sida så kommer ögonområdet att få en riktig förvandling.

Använd den varje morgon och varje kväll för bästa resultat och kom ihåg att “dutta” in produkten så att du inte använder för hårda rörelser.

2. Peter Thomas Roth Un-Wrinkle Eye

Peter Thomas Roth Un-Wrinkle Eye

Denna härlighet kommer i en underbar pumpflaska och den är, lik andra produkter från PTR, väldigt koncentrerad. Detta gör att de ofta lite höga priserna blir billigare då det innebär att man inte behöver använda så mycket produkt. Tänk alltid på detta när du väljer hudvårdsprodukter – en billig variant kan vara både sämre och bli dyrare i längden eftersom det ofta är mer uppblandat i sådana produkter.

Okej, tillbaka till Un-Wrinkle Eye från PTR – vad är det som gör just denna ögonkräm bra nog för att få vara med i vårt test? En massa saker! Först och främst innehåller den sex aktiva anti-aging peptider och neuropeptider som tar hand om att minska förekomsten av fina linjer och rynkor i detta område.

Den passar även känslig hud och känsliga ögon och området runt ögonen kommer att se både jämnare, fastare och mer livfullt ut när du använder denna ögonkräm.

3. Dermalogica Total Eye Care Ögonkräm

Dermalogica Total Eye Care Ögonkräm

Dermalogica har många bra produkter och denna ögonkräm, som är lätt färgad, är en av dem Inte nog med att man får en färgad ögonkräm, det är också på det viset att den innehåller kemikaliefri SPF 15, vilket såklart är väldigt positivt.

Den både slätar ut, mjukgör och skyddar området runt ögonen och dessutom så innehåller den optiskt ljusspridande medel som döljer mörka ringar. Bland ingredienserna hittar vi även växtextrakt som motverkar påsighet.

Den är mycket skonsam mot den känsliga huden runt ögonen och de utslätande hydroxisyrorna verkar för att ge ett fint resultat. Vidare är denna produkt väldigt dryg, så du behöver inte ta mycket av krämen.

4. White Magnolia Ögonkräm Absolute

White Magnolia Ögonkräm Absolute

Denna ögonkräm från Decléor är en rik kräm som inte bara funkar för ögonvård, utan den är även bra att använda för läppkonturerna. Du ska applicera den här krämen runt ögon och läppar varje morgon och varje kväll för bra resultat.

Ögonkrämen från Decléor ger huden runt ögonen ett jämnt och slätt utseende med både lyster och mindre mörka ringar. Resultatet av att använda denna ögonkräm är alltså att man både blir återfuktad och att man får ett jämnt och slätt utseende.

Konsistensen är mjuk och återfuktande och den innehåller extrakt från både pion, litchi och rhodoila crenulata. Dessutom innehåller den koffeinderivat och frystorkat peptidkomplex för att minska svullnad.

5. Banana Bright Eye Crème Ögonkräm

Banana Bright Eye Crème

Om du är ute efter en ögonkräm som ger massor av fukt så ska du satsa på den här. Utöver att den återfuktar ordentligt så motverkar den även mörka ringar, fina linjer och rynkor – det är med andra ord en sådan ögonkräm som tar hand om allt.

Den innehåller tre källor av C-vitamin, apelsin, kollagen, citron, havtornsextrakt, gojibär och nypon.

Som man kan räkna ut av namnet så ljusar den upp huden, men den ser samtidigt till att ge omedelbar lyster och korrigera ojämn hudton. Ett riktigt kap om man har trist hud runt ögonen som behöver ett lyft, med andra ord.

6. Filorga Optim-Eyes Eye Contour Cream

Filorga Optim-Eyes Eye Contour Cream

Om du vill satsa på en ögonkräm som minskar både mörka ringar, trötthetstecken, fina linjer och svullnader på en och samma gång ska du ta dig en närmare titt på den här ögonkrämen – den har nämligen allt man behöver för att få ett fräscht utseende runt ögonen.

Den ger både en energiboost och en utjämnad effekt. Dessutom korrigerar den med hjälp av en kombination av aktiva ingredienser som är inspirerade av kosmetiska behandlingar. Huden får återhämta sig med denna kräm och då både skuggor och påsar under ögonen försvinner så är det en ögonkräm som är perfekt att använda både morgon och kväll.

Den innehåller både peptider, hyaluronsyra och en massa andra godsaker och vid applicering känns den behagligt svalkande på huden.

7. Clinique Smart Custom Repair Eye Treatment

Clinique Smart Custom Repair Eye Treatment

Med denna ögonkräm får man ett resultat där huden runt ögonen både är uppljusad, uppstramad och fylligare. det är med andra ord som att doppa sig i en ungdomens källa! Att få mer fyllighet runt ögonen är det många som är ute efter och att dessutom få en uppljusande effekt där huden stramas upp ger full pott från oss.

Den reparerande effekten denna ögonkräm ger är  mindre kråkfötter runt ögonen och det är såklart något som de flesta av oss välkomnar.

Den kommer i en praktisk pumpflaska och den ska användas både morgon och kväll. Förpackningen är snygg och fräsch, så den gör sig fint i badrunshyllan.

8. Clarins Eye Contour Gel

Clarins Eye Contour Gel

Denna ögonkräm från Clarins verkar återfuktande och den tar bort mörka ringar. Den reducerar även påsighet samtidigt som den ljusar upp området runt ögonen och stärker ögonkonturen.

Den är väldigt behaglig och lätt i konsistensen så om du ogillar en oljig känsla ska du satsa på denna produkt. Den ska användas dagtid och den kan användas både under och ovanpå makeup.

Har du känsliga ögon så är detta ett bra val då den har en lugnande formula. Applicera den försiktigt med fingrarna från inre ögonvrån och utåt. Pressa, eller “dutta” på produkten så att du inte drar med fingrarna på den känsliga ögonhuden.

Köpguide för ögonkrämer

Idag finns det krämer för det absolut mesta och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. En dagkräm ser till att din hud i ansiktet håller sig stark och återfuktad, men ansiktskrämer är oftast tjockare i konsistens, vilket inte gör dem optimala för den tunna och känsliga hud som finns runt ögonen.

När du ska köpa en ögonkräm är det viktigt att du väljer en produkt som är specifikt framtagen för ändamålet och som fokuserar på det du vill förebygga eller åtgärda.

Mot rynkor

Rynkor kring ögonen är ett av de första ålderstecken som många upplever. Huden runt ögonen är mycket tunn och att få ”kråksparkar” i yttre ögonvrån är inte ovanligt. Detta börjar vanligtvis redan i 30 års åldern och ibland tidigare än så. Här behöver du satsa på en ögonkräm som har en anti-age effekt och som innehåller retinol och A-vitamin.

Även hyaluronsyra har bevisad effekt på tidiga ålderstecken. Ju tidigare du börjar med en ögonkräm för rynkor, desto större är möjligheten att du förhindrar uppkomsten av fina linjer redan från start.

Påsar under ögonen

Påsar under ögonen är något som kan drabba människor i alla åldrar och det finns flera orsaker till varför. I många fall är det ärftligt, men det kan också bero på att du får för lite sömn eller att du inte har återfuktat huden ordentligt.

När din hud är torr kommer påsarna att bli betydligt mer framträdande och därför är det fukt som gäller. Här kan du med fördel hålla utkik efter produkter som innehåller antioxidanter och K-vitamin, samt har en uppstramande effekt och minskar vätskeansamlingar.

Torr hud

Upplever du att huden runt dina ögon känns torr och stram? Då kan det vara så att du använder dig av fel ögonkräm eller att du inte använder någon ögonkräm alls.

För torr hus är det extra viktigt att du väljer en produkt som är rik på vitaminer och som har närande och återfuktande egenskaper. En viktig ingrediens för att förebygga torrhet är hyaluronsyra, eftersom den piggar upp och återfuktar på djupet.

Mörka ringar

Precis som påsar under ögonen kan mörka ringar vara ärftligt, men det kan också bero på pigmentförändringar i huden eller att du får för lite sömn. Här rekommenderar vi att du satsar på en ögonkräm som har en uppljusande effekt och som är svagt pigmenterad, likt en concealer.

Målet är att minska de mörka ringarna och samtidigt täcka. Aktiva ingredienser som är bra att satsa på är ögonkrämer som innehåller mycket antioxidanter, men även A-vitamin och C-vitamin, som gör huden ljusare.

Svullnader under ögonen

Visste du att svullna ögon inte alltid beror på att du har sovit dåligt och inte fått din skönhetssömn? Utan det kan faktiskt vara så att du använder dig av för många eller felaktiga hudvårdsprodukter.

Om dina ögon är svullna behöver du se till att använda dig av en ögonkräm som har en uppiggande och sammandragande effekt, eftersom det hjälper svullnaden att minska. Här rekommenderar vi ögonkrämer som innehåller koffein, som är känt för sin sammandragande effekt.

Frågor och svar

Vad är ögonkräm bra för?

Ögonkräm är bra för den extra tunna huden runt ögonen. Då det är betydligt mer känslig hud där än på exempelvis kinder eller haka så är det också så att det behövs en annan typ av kräm för huden runt ögonen än en vanlig ansiktskräm.

Det är många som använder sig av ansiktskräm i hela ansiktet, men vill man att huden runt ögonen ska må så bra som möjligt ska man satsa på en kräm som är särskilt anpassad efter just huden vid ögonpartiet i ansiktet.

En ögonkräm är bra för att ge spänst, för att minska svullnader, mörka ringar och påsar under ögonen. Det är också så att en ögonkräm är bra för att ljusa upp ögonområdet.

Hur använder man en ögonkräm?

Att använda en ögonkräm är inte svårt, det är bara att använda den vid ögonområdet. För att veta vilken du ska använda är det först och främst viktigt att fundera över vad du vill råda bot på med en ögonkräm – är du fuktfattig, handlar det om mörka ringar eller något annat? Varje ögonkräm är bra på olika saker och detsamma gäller även för hur du ska använda den.

Det du ska tänka på är hur du applicerar din ögonkräm. Var noga med att försiktigt badda, eller “dutta” på krämen. Anledningen till att du ska vara så försiktig när det kommer till ögonkräm är att huden runt ögonen är väldigt känslig och tunn.

När ska jag använda ögonkrämen?

Det finns ögonkrämer som funkar både på degen och på natten och sedan finns det varianter som endast är till för dagen eller endast för natten. Om du vill ha en som passar dygnet runt, eller om du vill ha två olika är upp till dig att avgöra.

Kanske är det på det viset att du vill ha en ögonkräm som är lite extra rik i konsistensen på natten och en lite lättare under smink på dagen? Det är helt upp till dig att avgöra.

Vilken ögonkräm är bäst?

Det är såklart så att det finns lika många svar på den frågan som det finns personer som använder sig av ögonkräm. Det finns dock vissa saker man ska hålla ögonen på och det är att den ögonkräm man väljer verkligen är en ögonkräm som är anpassad efter den tunna huden runt ögonen. Det finns vissa produkter som är lite “fusk” och som mest bara är en ansiktskräm packad i en mindre förpackning till ett dyrare pris.

För att vara så säker som möjligt att man använder sig av en bra ögonkräm är det klokt att göra lite research, prata med proffs så som personal på skönhetsbutik, hudterapeuter med mera.

Är ögonkräm och ögoncreme samma sak?

Ja, det är samma sak. Det är bara lite olika stavning. Det finns inget rätt eller fel gällande hur man väljer att stava det. När du ser det ena eller det andra ordet så är det alltså  alltid ögonkräm/ögoncreme det handlar om.

Sammanfattning

Ögonkräm är en sådan sak som alla ska använda om man vill ha fräsch hud runt ögonen. Kanske tror du inte att du behöver det, men det går snabbare än vad man kan tro att plötsligt börja se fina linjer och rynkor runt ögonen. Har du preppat huden bra från unga år så kommer du att ha mindre problem med torr och icke-spänstig hud.

Man kan välja ögonkräm efter behov. För vissa är det mest viktiga att hitta en ögonkräm som återfuktar, medan andra vill ha en som tar bort mörka ringar, eller en som verkar uppstramande. Sedan finns det också ögonkrämer som passar om man vill få bort lite av de fina linjerna runt ögonen, eller en som tar bort svullnader.

Där vissa ögonkrämer tar hand om det mesta på en och samma gång är det så att det finns andra som är mer inriktade på ett enda av ovan nämnda problem. Det gäller att veta vad man behöver innan man köper en ögonkräm. Om man köper rätt variant så kommer man att se resultat medan “fel” ögonkräm” är ganska meningslös då den inte gör något särskilt just för ögonområdet.

Det finns mängder av olika ögonkrämer att välja mellan och det är utan tvekan så att du kommer kunna hitta just din favorit, det är bara att testa loss.