Hudvård

Bästa Ansiktsvattnet 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Ansiktsvatten, eller toner som det ibland kallas, är den produkt som ska användas efter rengöring och före essens, serum, kräm och/eller sovmask.

Ett ansiktsvatten balanserar huden och verkar porsammandragande efter rengöringen (som har öppnat upp dina porer för att kunna rengöra på djupet). Dessutom återfuktar ett ansiktsvatten samtidigt som det tar bort de rester av smuts och makeup som kan finnas kvar på huden efter rengöring.

Även hudens pH-värde återställs av ett ansiktsvatten. Som du kan se så är ett ansiktsvatten en sådan produkt som är en väldigt viktig del av hudvårdsrutinen. Satsa därför på en bra variant.

I detta test har vi sammanställt våra favoriter. Kolla runt och välj en produkt som matchar dig och din hudtyp för den bästa effekten.

8 Bästa Ansiktsvatten – Bäst i test

1. The Ordinary Direct Acids

The Ordinary Direct Acids

Detta är ett ansiktsvatten med alfahydroxisyra, vilket innebär att huden exfolieras när man använder ansiktsvattnet.

Då detta ansiktsvatten innehåller syror som exfolierar ska man inte använda det mer än en gång om dagen – att använda det på kvällen är att föredra. Det är en mild exfoliering man får av ansiktsvattnet från The Ordinary, men man ska ändå inte använda det både morgon och kväll.

Du kommer att få ökad lyster och förbättrad hudton och även hudstrukturen blir till det bättre med detta ansiktsvatten. Det är helt enkelt ett riktigt bra val för alla som vill ha syror och exfolierande produkter.

Använda detta tillsammans med annat från The Ordinary för bra resultat. Kom ihåg att inte blanda detta ansiktsvatten med produkter från andra syramärken. Detta är ett perfekt val om du har hud som tycker om att behandlas med syror.

Detta är inte det rätta valet om man vill vara lite försiktig med just exfoliering. Trots att det är en av de bästa sakerna man kan göra för huden så kan det också bli så att man överexfolierar och det är inte bra.

Har du känslig hud kan det bli så att de kommer att uppleva obehag eller irritation – ta då genast bort produkten (som i andra fall ska stanna kvar på huden) och använd inte ansiktsvattnet mer. Vill du väldigt gärna testa det igen så kan du dutta lite försiktigt på ett litet ställe i ansiktet för att se om det går bättre.

2. Clarins Extra-Comfort Toning Lotion

Clarins Extra-Comfort Toning Lotion

Med detta ansiktsvatten får huden en extra rengöring utan torka ut det allra minsta. Det är speciellt framtaget för torr och känslig hud och det är helt alkoholfritt.

Det har en gelkonsistens, vilket är lite som en trevlig överraskning då det inte är det vanligaste när det kommer till just ansiktsvatten. Alla som testade detta och som har torr eller känslig hud tyckte om det mycket, så det är inte bara snack, utan det funkar faktiskt.

Med denna produkt bevaras hudens naturliga flora samtidigt som pH-värdet balanseras. Det är med andra ord ett ansiktsvatten som tar hand om både återfuktning, rengöring och annat.

Denna produkt ska användas tillsammans med Extra-Comfort Cleansing Cream för bästa resultat, men då det inte är några syror i produkten kan den användas även tillsammans med andra produkter, om man blir särskilt förtjust i detta ansiktsvatten, trots att man har en annan hudvårdsrutin.

3. Clinique Moisture Surge Face Spray

Clinique Moisture Surge Face Spray Ansiktsvatten

Med den här fuktbomben har du alltid ett bra ansiktsvatten till hands och då det är i sprayform så kan man ta det med sig under dagen, eller kvällen, på resan eller liknande. Man kan använda det hur man vill förutom att ha det med i sin vanliga hudvårdsrutin.

Har du kanske andra produkter från Moisture Surge-serien så kommer detta att bli ett trevligt tillskott till familjen – det är nämligen härligt på samma sätt som de andra produkterna i serien.

Det är helt oljefritt, det innehåller aloe vera och ger massor av fukt. Dessutom rengör det huden och man kan också använda det över smink med bra resultat. Ett ansiktsvatten som tar hand om det mesta, alltså.

4. Comfort Zone Sublime Skin Essence

Comfort Zone Sublime Skin Essence

Här har vi en spännande produkt som är en blandning mellan serum och ansiktsvatten. Vad sägs om det? Det är lika spännande som det låter och det är en produkt som innehåller NMF komplex och en biomimetisk peptid – detta ökar hudens elasticitet och fukt.

Produkten är lätt som en lotion samtidigt som den maximerar efterföljande produkter och har lika mycket kraft för huden som ett serum. Det passar alla hudtyper och man kan använda det både morgon och kväll.

Du applicerar det som ett “vanligt” ansiktsvatten efter rengöring. Klappa försiktigt in det i huden och applicera därefter serum och eventuellt andra produkter.

5. Dermalogica Multi-Active Toner

Dermalogica Multi-Active Toner

Detta är en klassiker som många gillar och det är inte så konstigt. Det fungerar perfekt både som ett ansiktsvatten efter rengöring morgon och kväll, som en liten pick me up under dagen, på flygresan, över smink och så vidare. Det är bara du som kan begränsa användningen av denna godbit.

Det torkar in på ett skönt sätt i huden och man blir genast fint återfuktad. Den är perfekt för känslig och torr hy då den inte torkar ut och inte heller irriterar. Har du känslig hud så kommer du att tycka om den här, så mycket är säkert.

Om du tycker att den sprayar för hårt så är det bara att använda den i en annan sprayflaska och att spraya på bomullsrondell de gånger du använder den i din rengöringsrutin.

6. Maria Åkerberg Neroli Freshener

Maria Åkerberg Neroli Freshener

Detta är ett balanserande ansiktsvatten som passar alla hudtyper. Det betyder att även du som har känslig hud kan använda dig av denna produkt utan att huden kommer att bli irriterad – detta är alltid ett stort plus, så det blir många tummar upp för Maria Åkerberg och detta ansiktsvatten från oss.

Det drar samman porerna och rengör samtidigt som det gör huden redo för alla de godsaker som kommer efteråt. Du kan använda Neroli Freshener som settingspray, som en fuktgivande spray under dagen och som vanligt ansiktsvatten – det är upp till dig hur du vill använda det.

Denna produkt innehåller Neroli (blommor från Pomeransträd) och probiotiska Mjölksyrabakterier – denna blandning gör att huden får frisk och fin lyster samtidigt som hudens skyddas mot dåliga bakterier.

7. Clarins Toning Lotion Normal or Dry Skin

Clarins Toning Lotion Normal or Dry Skin

Detta alkoholfria ansiktsvatten är en riktig höjdare då det rengör mycket effektivt samtidigt som det har en uppfriskande effekt. Det bevarar den naturliga fuktbalansen i huden och mjukar upp huden.

Det är ett väldigt skonsamt ansiktsvatten som sköter sitt jobb på ett mycket varsamt sätt. Hudens egen flora bevaras och det är det perfekta valet om du har torr och känslig hy som lätt blir röd.

Med detta ansiktsvatten behöver du inte heller köpa nytt hela tiden då det är väldigt drygt. Det blir av denna anledning ett prisvärt ansiktsvatten som är lätt att tycka om, oavsett hudtyp och hudtillstånd.

Använd det morgon och kväll efter rengöring och före hudvårdsprodukter som serum, essence, kräm, nattmask, smink etcetera.

8. Emma S. Moisturising Facial Mist

Emma S. Moisturising Facial Mist

Detta är ansiktsvatten i sprayform, vilket innebär att det är väldigt smidigt att använda. Du kan spraya det över makeup, du kan använda det på flygresan, på stranden, under dagen när du behöver lite extra fukt och så vidare.

Du kan naturligtvis även använda det som ett vanligt ansiktsvatten där du antingen sprayar det direkt i ansiktet efter rengöring, eller sprayar det på en bomullsrondell för att därefter ta bort eventuellt smink samt smuts.

Ansiktsvattnet från Emma S. passar alla hudtyper, vilket innebär att du med känslig hud med fördel kan använda dig av denna produkt.

Använd morgon och kväll för bästa resultat.

Hur har vi testat produkterna?

Vi är åtta personer som har varit delaktiga i detta test. För att det skulle ge ett så bra resultat som möjligt så är det på det viset att vi som har varit delaktiga har olika hudtyp, olika hudproblem, hudtillstånd, hudnyans med mera. Ju mindre homogen grupp av testare, desto bättre och mer utförligt kan testet bli.

Varje ansiktsvatten testades av oss alla i en vecka vardera och sedan bytte vi med varandra tills vi alla åtta hade testat alla ansiktsvatten som var med i testet. Efter att det var gjort var det bara för oss att träffas och diskutera vad vi tyckte. Det var såklart spännande och resultatet av allt det får ni här i vår topplista.

Naturligtvis har vi även talat med proffs så att det inte bara är våra åsikter som är med på ett hörn. Vi har också kollat runt för att se efter vilka ansiktsvatten det talas om och vilka produkter som får bra recensioner.

Frågor och svar

Vad är ansiktsvatten?

Ett ansiktsvatten är det sista steget i rengöringen innan man applicerar essence, serum och kräm/sovmask. Man ska använda det både på morgonen och på kvällen under sin rengöringsrutin.

Det finns balanserande varianter, fuktighetsgivande varianter och exfolierande ansiktsvatten. Vilken typ av toner som passar just dig handlar om din hudtyp och din huds behov. Det kan också vara på det viset att du behöver en variant på sommaren och en på vintern på grund av förändringar gällande hur torr du är i din hud eller liknande.

Hur använder man det?

Ansiktsvatten använder man efter att man har använt sin ansiktsrengöring och eventuell peeling. De flesta använder en bomullsrondell, men det är också så att många väljer ett ansiktsvatten som man sprayar över ansiktet.

Man ska inte ta bort ansiktsvattnet, utan man väntar på att det tas upp av huden och därefter applicerar man essence, serum, kräm/mask.

Varför ska jag använda ansiktsvatten?

Man ska använda ansiktsvatten som en extra rengöring för att bli av med de sista resterna av smuts och makeup och även för att ge lite mer härligheter till hyn. Man väljer ett ansiktsvatten som passar ens hudtyp. Behöver man balanserande ansiktsvatten satsar man på det, men man kan även välja ett återfuktande etcetera. Det finns något för alla.

När är det bäst att använda ansiktsvatten?

Det är bäst att använda ansiktsvatten morgon och kväll, men ska man välja endast ett tillfälle under dygnet så är det kvällen man ska satsa på. Det samlas på en massa smuts under dagarna och använder man smink är det extra viktigt att tvätta sig ordentligt på kvällen både med ansiktsvatten och rengöring.

Sammanfattning

Ansiktsvatten är väldigt behagligt att använda och det är definitivt en sådan sak som man inte kan sluta med efter att man börjat. Man känner sig helt enkelt inte ren om man inte har på sitt ansiktsvatten, så enkelt är det.

Då det finns ansiktsvatten för alla hudtyper och hudtillstånd så är det bara att välja ut den variant som passar en själv bäst. Tänk på att hellre satsa på fukt än något annat om du är vilse i djungeln, men vårt tips är att ta reda på din hudtyp med mera så att du har ett ansiktsvatten som är anpassat efter just vad din hud behöver.

Det är klokt att köra på ett och samma märke med sina hudvårdsprodukter, men om man har en favorit inom ansiktsvatten från ett märke och sedan inte hittar andra produkter man gillar så mycket kan man naturligtvis blanda. Det man ska vara extra vaksam över är att inte blanda olika syramärken, eller överlag två eller flera väldigt aktiva produkter från olika märken.

Vissa märken har även sådana saker som exempelvis läppbalsam, masker med mera så att man kan ha massor av favoriter från ett och samma märke.