Hudvård

10 Bästa Ansiktskrämerna 2024 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Vilken är egentligen den bästa ansiktskrämen? Det är en fråga som inte har ett snabbt svar. Det finns helt enkelt många ansiktskrämer som är bra men framför allt att varje person upplever en och samma kräm på olika sätt med både för- och nackdelar. Läs vidare så kan du ta reda på vilken av tio krämer som kan bli din favorit.

En ansiktskräm som man själv älskar kan visa sig vara raka motsatsen för en vän som testar samma produkt. Det handlar förstås om flera faktorer – till exempel kan man ha olika hudtyper och letar därefter efter olika ansiktskrämer.

Om du vill ha vegansk och/eller ekologisk ansiktskräm så styr det valet liksom om du är  känslig för dofter. Därför kan det vara bra att tänka till om vilka preferenser du själv har för att kunna göra ett bättre val.

1. Filorga Oxygen-Glow Ansiktskräm

Filorga Oxygen-Glow Ansiktskräm

Filorga är ett populärt märke inom skönhet och denna ansiktskräm är inget undantag. Den ger lyster, slätar ut, dränerar och jämnar ut. Dessutom fixar den volym i huden. Detta gör att detta är en perfekt dagkräm för alla med trött och trist hud i behov av en bra hud-cocktail.

Super-Skin-Boosting Factors som är utvecklad av Filorga, kombinerar energigivande syre-booster, återfuktande och volymgivande hyaluronsyra samt dränerande L-enzym. Med denna ansiktskräm slätar du ut huden, återfuktar och ger glow på en och samma gång.

2. Biotherm Aquasource Ansiktskräm

Biotherm Aquasource Ansiktskräm

Biotherm har många bra produkter och deras ansiktskräm är en av våra stora favoriter. Man väljer den som passar ens hudtyp och sedan är det bara att köra på. Är det så att du har torr hud så är denna fuktkräm den du ska använda och det är såklart lite extra kul att den kommer i en rosa burk.

Då Biotherm säljs i princip överallt så är det lätt att testa den lite på handryggen så att man vet om man gillar den. Många handlar ju på nätet idag och då är det inte så lätt att prova innan man köper. passa därför på att testa i fysiska butiker och på flygplatser, till exempel. Om du har någon i din närhet som använder denna ansiktskräm kan du också passa på att testa lite.

Denna kräm använder du på morgonen och du kommer att känna att huden blir både återfuktad, mjuk och fräsch.

3. The Ordinary Natural Moisturizing

The Ordinary Natural Moisturizing

The Ordinary har kommit att bli väldigt poppis och det gäller för de flesta av deras produkter. Det är inte bara otroligt prisvärda produkter, utan det är även på det viset att produkterna är av hög kvalitet. Vi gillar också den stilrena designen och att man kan använda flera av deras produkter tillsammans.

Då detta är en ansiktskräm så är det så att det yttre hudlagret är det som tas omhand (serum och essence tränger djupare ner i huden). Det är viktigt att man har en bra ansiktskräm som denna så att man inte blir yttorr. Just denna är en icke-fet återfuktande creme som hjälper till att förbättra försvagad fuktnivå i huden.

4. Maria Åkerberg Face Lotion Ansiktskräm

Maria Åkerberg Face Lotion Ansiktskräm

Maria Åkerberg är ett varumärke som har många bra produkter att skryta med. Det är alltså inte bara Maria Åkerberg Face Lotion More som är lätt att rekommendera. För några år sedan var det just denna ansiktskräm som vann pris för Bästa Produkt på Organic Beauty Awards och det innebär att det är en produkt som gör det den ska plus lite till. Huden blir friskare och slätare och dessutom får man en bra fuktboost.

Just denna ansiktskräm är för mogen hy då den jobbar med att återge huden spänst och elasticitet, så är du 40 år och äldre så är detta ett bra val. Krämen innehåller rödklöver, eteriska oljor av ros, patchouli och bergamott. Den innehåller även gurkörtsolja och nyponfröolja.

Den ger, förutom ökad spänst och elasticitet, även en normaliserad fuktbalans i huden. Även cellförnyelsen stimuleras och det är även så att ingredienserna hjälper till att medverka till den regenererande effekten, öka cellernas syreupptag samt förebyggande av torr hud. En ansiktskräm som tar hand om det mesta, med andra ord.

5. Dermalogica Active Moist Ansiktskräm

Dermalogica Active Moist Ansiktskräm

Är du ute efter en riktig klassiker när det kommer till ansiktskrämer så ska du spana in den här underbara produkten från Dermalogica. Det är en storfavorit världen över och den passar både på dagen och på natten. Den är behaglig på huden och man slipper ta på flera lager för att känna sig helt återfuktad, även om man har torr hud. Detta gör att den är extra bra, eftersom det betyder att den gör sitt jobb till 100 %.

Detta är en kanonbra ansiktskräm för kraftigt uttorkad hud, men den passar även för andra hudtyper som inte är i lika stort behov av mycket fukt. Det är helt enkelt så att den passar alla.

6. Kiehls Ultra Ansiktskräm

Kiehls Ultra Ansiktskräm

Detta är den ansiktsprodukt som är Kiehls storsäljare. Det är en bra ansiktskräm som de flesta hudtyper tycker om. Den känns skön på huden och den tar väl hand om det den ska göra – att återfukta. Den är också väldigt trevlig att använda under makeup, vilket är viktigt att veta. En ansiktskräm som “rullar” sig efter att man applicerat makeup är alltid lika trist.

Kiehls Ultra Facial Cream kan alla använda, oavsett vilket hudvårdsmärke man använder i vanliga fall. Det är ett bra “tillägg” då den inte innehåller exempelvis syra eller liknande.

7. Sensai Cellular Performance

Sensai Cellular Performance

Denna ansiktskräm verkar anti-ageing och har fuktgivande egenskaper. Den skyddar huden mot ålderstecken som kommer av torrhet och UV-strålar. Den ger en omedelbar effekt och man känner hur bra den är när den går in i huden. Huden doftar gott och får ett härligt glow – allt i ett, alltså!

Detta är en ansiktskräm som ska användas som dagkräm och dess lätta konsistens gör att den är mycket behaglig och snabbabsorberande. Den riktigt smälter in i huden och gör huden redo för eventuell makeup. Vi kan inte annat än att lovorda denna ansiktskräm – den är kanon.

8. Estée Lauder Resilience Multi-Effect

Estée Lauder Resilience Multi-Effect

Vill du ha en ansiktskräm som ger både fyllighet, lyster och spänst så är detta ett bra val. Estée Lauder är ett varumärke som är omtyckt för sin hudvård och sin makeup och det är inte ofta man blir besviken när man använder deras produkter. Precis så är det med denna kräm, den är kanonbra och istället för att bli besviken blir man väldigt glad när man applicerar den!

Den smälter fint in i huden och det är viktigt att det känns skönt på huden när man har en ansiktskräm. Vi diggar denna kräm och det är vi säkra på att många av er kommer att göra också.

9. Babor Skinovage – Calming

Babor Skinovage – Calming

Detta är en ansiktskräm som innehåller Intense Calm-extrakt, allantoin och panthenol. Detta gör att både irritationer, känslan av stram hud och stressrelaterad rodnad minskas. Resultatet är en lugn hud som klarar av att stå emot både stress och annat som stör hudens skyddande barriär.

Du kan använda krämen både morgon och kväll och då den innehåller en särskild power peptid som gör att hudens regenerationsprocesser förbättras är det klokt att använda den så ofta som möjligt.

10. Decléor Neroli Bigarade Light Day Cream

Decléor Neroli Bigarade Light Day Cream

Är du ute efter en återfuktande kräm av hög kvalitet som passar alla hudtyper så är detta en kräm vi tycker att du ska testa! Denna gör både att huden blir uppfräschad och att den får ett läckert glow. Dessutom är det så att den skyddar din hud från föroreningar.

Hela 98 % av ingredienserna är naturliga och krämen verkar återfuktande samtidigt som den skyddar mot fria radikaler. Resultatet är en jämn och fin hudstruktur och då den passar alla hudtyper så kan alla testa den och uppskatta allt som är bra med den.

Hur har vi utfört detta test?

Vi som har gjort detta test har testat alla ansiktskrämerna i testet i 2-4 veckor vardera. Vi är 10 personer som alla har olika hudtillstånd, hudtyp, ålder med mera, så testet är grundligt utfört. Det är viktigt när man gör den här typen av test att man ser till att testgruppen är blandad då en alltför homogen grupp inte ger ett tillräckligt brett resultat.

Vi har testat krämerna utan makeup, med makeup, på dagen och på natten. Vi har också testat hur de fungerar över serum och essence, hur de känns på huden både vanliga dagar och de dagar vi har exfolierat huden etcetera. Vi har helt enkelt testat krämerna på ett sätt som gör att vi kan uttala oss om vad som gör dem speciella.

Vad är en ansiktskräm?

En ansiktskräm är en kräm som är anpassad efter just huden i ansiktet. Om du går runt och tror att det är okej att kladda på lite vanlig hudlotion eller liknande i ansiktet så är du helt fel ute! Det är viktigt att man har rätt kräm till rätt sak.

Det finns olika ansiktskrämer där vissa är dagkrämer med SPF, vissa är nattkrämer och vissa är den typen av ansiktskrämer som man kan ha dygnet runt. Det finns många olika typer av ansiktskräm vad gäller konsistens mer mera – allt för att alla, oavsett hudtyp och preferenser, ska kunna hitta exakt rätt.

Frågor och svar

Behöver jag en ansiktskräm?

Svaret på den frågan är ett rungande ja! Alla behöver en bra ansiktskräm. Om det är så att du tillhör den kategorin som inte orkar ha för många steg i hudvårdsrutinen så är en ansiktskräm ännu viktigare, eftersom den då får ta hand om mycket av tillförseln av fukt till din hud.

Oavsett vilken ålder du är i så behövs det en ansiktskräm. Det är alltså på det viset att du inte kommer undan bara för att du är ung! Kom ihåg att du lägger grunden till ditt hudtillstånd från 30 år och uppåt när du är ung. Ta därför väl han om den redan från början.

Hur applicerar man ansiktskrämen på ansiktet?

Att applicera ansiktskräm är väldigt enkelt gjort. Man gör det i ett snabbt svep! Det finns olika sätt att applicera en ansiktskräm och det är bara att välja det sätt som man tycker känns bäst.

Vill du applicera genom att dutta ut ansiktskräm på kinder, haka, panna och näsa och sedan stryka ut den så går det jättebra. Vill du istället ta krämen i handen och sedan applicera allt i ett svep så går även det bra.

Det är främst när det kommer till ögonkräm man ska vara lite extra försiktig med applicering. Man ska dutta på kräm i ögonområdet, men det är för att huden är så tunn just där. I resten av ansiktet är det inte lika känsligt, så man kan välja själv hur man vill göra.

När ska jag ta bort ansiktskrämen?

Man ska ta bort ansiktskräm, och alla andra produkter man har i ansiktet, både morgon och kväll. Det är extra viktigt att man tvättar sig på kvällen då man har utsatt huden för allt möjligt under dagen. Vissa väljer att tvätta sig endast med vatten på morgonen, men det är olika skolor som säger olika saker gällande just detta.

Du känner själv hur du vill ha det, men tänk på att huden och porerna kan dra åt sig bakterier från örngott med mera – det är alltså klokt att tvätta ansiktet även på morgonen.

Dyr eller billig ansiktskräm?

Att välja ansiktskräm är inte helt enkelt, och givetvis spelar priset en stor roll. Ska jag välja en billigare variant eller är det värt att investera i en dyrare och lyxigare kräm? För att kunna göra ett bra val är det viktigt att veta skillnaderna mellan priserna.

Det finns en sak som alla behöver ha när det kommer till hudvård i största allmänhet och ansiktskrämer i synnerhet. Det är fukt. Rikta in dig på att köpa en ansiktskräm som har bra egenskaper av att återfukta huden. De flesta ansiktskrämer återfuktar bra, men naturligtvis är det på det viset att vissa är bättre än andra, konstigt vore det ju annars.

Ett bra sätt för att ta reda på hur bra en ansiktskräm är på att återfukta är att se efter hur många gånger man behöver smörja sig. Behövs det fler än en gång, eller får man tillräckligt med fukt redan efter första insmörjningen? I vissa fall är det så att en dyrare kräm gör jobbet redan direkt medan en billigare variant istället kräver flera insmörjningar för att huden ska bli fuktmättad. På grund av det så är det så att en dyrare kräm i vissa fall blir billigare i längden.

När ska jag använda en dagkräm och nattkräm?

Om du inte har en så kallad 24h-kräm så har du en nattkräm och en dagkräm. Det är precis vad det låter som – en kräm som man använder på morgonen och en som man använder på kvällen.

Ofta är det så att nattkrämer är rikare i konsistensen och att de är mer vårdande då de tar hand om huden hela natten. En dagkräm är sällan lika tjock i konsistensen då man ofta har exempelvis foundation över. Om man inte sminkar sig och vill ha en rik och tjock kräm även under dagen så går det naturligtvis bra.

Vilken ansiktskräm behöver jag?

Att veta vilken ansiktskräm man ska ha är inte det lättaste att lista ut på egen hand, utan det får man läsa sig till och fråga specialister. Det finns många olika typer av ansiktskrämer – allt för att alla ska hitta rätt för sin hudtyp.

Det är viktigt att ha koll på vilken hudtyp man har (se nedan) så att man inte använder fel kräm. Det vanligaste misstaget är att köpa en kräm för fet hud för att man tror att man har fet hud. Att ha några finnar betyder inte att man har fet hud, utan det kan vara tvärtom. Om man väljer fel och torkar ut huden i onödan så kan det bli som så att man förstör sin hud.

Satsa på fukt, fukt, fukt och testa alltid ansiktskrämen på handen innan du köper den. Glöm inte att lukta på den också då det kan vara så att man stör sig på doften, trots att kanske konsistensen känns bra.

Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Det säkraste sättet att ta reda på vilken hudtyp man har är att tala med en hudterapeut. Idag kan man göra hudtest på nätet, men det är såklart lite mer tryggt att göra det på en salong då terapeuten ser huden “på riktigt”. Även om man kan skicka med en närbild på sin hud när man gör ett test på nätet så är det bättre när terapeuten kan känna på huden och se den i rätt ljus för att kunna uttala sig.

Var noga med att inte bestämma dig för att du har just fet hud, för det farligaste man kan göra är att torka ut sin hud. En uttorkad hud mår inte bra och även om man bara är yttorr så krävs det mycket av hudvården efter att man torkat ut huden.

Ofta är det så att man har kombinerad hud (fetare näsa, haka och panna och för övrigt normal hud) och då är det viktigt att man tänker på att man kan komma att behöva behandla de olika delarna i ansiktet på olika sätt. Har du exempelvis torr hud så är det inte nödvändigtvis så att du har känslig hud. Det kan istället vara så att du har fet hud som är känslig. Då måste du se till så att du inte tar för givet att fet hud = tålig hud och ge den en chock med produkter som en känslig hud inte tål.

Välj en hudkräm beroende på din hudtyp

För att välja ut en ansiktskräm som passar just dig så är det alltså din hudtyp du ska ha koll på. Det är det enda som är viktigt då allting annat hamnar i skymundan. Det är viktigt att man inte använder alltför aktiva eller “grova” produkter om man inte har väldigt tålig hud. Detta är ett vanligt misstag då det är många som tror sig ha mer tålig hud än vad de har. Testa alltid såväl ansiktskräm som andra produkter på en liten yta i ansiktet innan du applicerar den i hela ansiktet.

Idag är det lätt att köpa en ansiktskräm som är anpassad efter hudtyp. Det är överlag på det viset att man enkelt kan välja produkter utifrån hudtyp då hudvårdsmärkena oftast delar in sina produkter efter hudtyp. Vissa produkter, så som en mask som är indränkt med fukt, passar oftast alla hudtyper, även den mest känsliga. En ansiktskräm som är anpassad exakt efter din hudtyp kommer att hjälpa din hud att må bättre och se bättre ut. Det krävs inte ens särskilt mycket krångel för att ta reda på hudtyp, så gör din hud den tjänsten att anpassa hudvården efter ditt hudtillstånd.

Torr hud

När du har en torr hud är det viktigt att du använder rikare ansiktskrämer. Det är inte tillräckligt med exempelvis en gelbaserad lättare kräm, utan det behövs mer för att behandla torr hud. En ansiktskräm tar hand om det yttersta hudlagret, men kom ihåg att använda essence och serum under så att fukten tränger djupt ner. Kom också ihåg att det är viktigt att peela huden om du har torr hud – det är extra viktigt då eftersom de döda hudcellerna behöver komma bort för att du ska kunna återfukta den ordentligt.

Kolla upp ansiktskrämer som är för just torr hud (det finns ett stort utbud) och testa dig fram tills du hittar din favorit!

Om du upplever en torr hud kolla in dessa bästa tipsen i denna video:

Normal hud

Om du tillhör den lyckliga kategorin som har normal och problemfri hud så är det bara att säga grattis! Det du ska tänka på är att inte gå på med aktiva ingredienser. Köp en ansiktskräm som känns skön på huden och som inte rubbar balansen. Har du redan fin hud så behöver du ju inte hålla på med den. Var istället fokuserad på att återfukta och peela. Självklart är det bra om du använder serum och essence, men du behöver inte använda djuprengörande mask varje vecka om du redan har fin och klar hud.

Känslig och irriterad hud

Om detta är ditt hudtillstånd så är det ganska jobbigt att leva, faktiskt. Man måste vara noga med varenda produkt man använder, vare sig det är en ansiktskräm eller en annan produkt.

En känslig och irriterad hud ska man inte krångla för mycket med, utan det är viktigt att den får vara lugn. Välj därför en ansiktskräm som har en relativt “enkel” sammansättning och som inte tokar till det för mycket.

Blandad och kombinerad hud

Detta är den vanligaste hudtypen och det finns många bra ansiktskrämer som passar för just kombinerad hud / blandad hud. Här är det väldigt olika vilken som passar en bäst. Vissa vill ha en som är gelbaserad och balanserande (majoriteten), men vissa vill ha en ansiktskräm som är något rikare.

Fet och blank hud

När man har fet och blank hud ska man ha en ansiktskräm som är återfuktande, men den ska inte vara fet. Detta märker man direkt. För vissa med fet och blank hud är det mer okej med lite blank hud medan andra vill ha en så nedmattande ansiktskräm som möjligt.

Du ska dock komma ihåg att inte torka ut din hud, ingen hudtyp ska torkas ut. Välj en som är för just fet hud som även ger bra med fukt.

Mogen hud

En mogen hud behöver extra mycket fukt och den behöver också repareras. Då cellförnyelsen är mer långsam när det gäller mogen hud så är det klokt att använda sig av en ansiktskräm som innehåller syror som kan exfoliera på ett milt sätt.

Akne

Akne och fet hy är inte samma sak, utan det är vanligt med en kombination av akne, torr och känslig hud. Aknebenägen hud behöver därför ofta extra mycket omsorg och tålamod. Se till så att du investerar i en ansiktskräm som är för just akne, men se till att kolla upp så att den återfuktar rejält också.

Egenskaper hos ansiktskrämen

Det finns mycket som en ansiktskräm ska ta hand om. Vi har alla olika behov beroende på hudtyp och hudtillstånd, så se till att få med så mycket av det du vill ha i en och samma ansiktskräm.

Vegansk

Idag är det mer och mer vegansk hudvård på marknaden och det ökar hela tiden. Detta innebär att det är enkelt att hitta en ansiktskräm som är både bra och vegansk. Du hittar veganska ansiktskrämer på skönhetsbutikerna och på hudvårdssalonger.

Parabenfri

Precis som med vegansk hudvård är det så att det finns många olika parabenfria ansiktskrämer att välja mellan. Du kan enkelt ta reda på om den ansiktskräm du vill testa innehåller parabener eller inte.

Parfymfri

Parfymfria ansiktskrämer är bra för alla, inte bara för dig med känslig hud. Det är onödigt att ha parfymerad hudvård, men visst är det också trevligt med väldoftande hudvårdsprodukter. Det är upp till var och en att avgöra, huvudsaken är att det finns många parfymfria ansiktskrämer att välja mellan.

Anti-age

Är det så att du vill satsa på en ansiktskräm som verkar främst anti-age så kan du enkelt söka runt efter krämer som har just det som syfte. Det är inte samma ansiktskrämer för mogen hud och för anti-age, så tänk på det om det skulle vara så att du blir förvirrad.

Ekologisk

Precis som med vegansk hudvård är det så att många idag efterfrågar ekologisk hudvård. Naturligtvis är det så att det finns ett stort utbud även inom detta segment – allt för att alla ska kunna känna sig bekväma med den ansiktskräm man väljer.