Hårvård

10 Bästa Schampon 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Ett problemfritt och välmående hår som ser fräscht och välvårdat ut är något vi alla är ute efter, men det är inte alla förunnat att ha fint hår naturligt. De flesta av oss behöver hjälp på traven med hjälp av bra hårvård av olika slag.

Just schampo, och i många fall även balsam, är sådana produkter som är grundläggande för bra hårvård. På samma sätt som det är viktigt med exempelvis hårinpackning, värmeskydd med mera.

Idag finns det otroligt bra hårvårdsprodukter, så att hitta rätt produkter är inte så svårt som man kanske kan tro. Det är dock på det viset att det är klokt att redan från början utgå från att det kostar en slant om man vill ha bra hårvård. Som tur är så är det så att de dyrare märkena också oftast är mer koncentrerade och har ett bättre innehåll så de blir drygare.

1. Maria Nila Head & Hair Heal

Maria Nila Head & Hair Heal

Här har vi en modern klassiker inom hårvård och du kan använda det dagligen utan att slita på håret. Det är extra bra för dig som har känslig hårbotten och mjäll, men det är också väldigt bra för dig som har problem med håravfall.

Schampot stimulerar hårsäckarna och detta ger en ökad produktion av hår. Det är också ett antiinflammatoriskt schampo, så det är ett schampo som har mycket att erbjuda. Även om du inte har några större problem med vare sig hår eller hårbotten så är detta ett bra val.

Schampot doftar fräscht, precis som andra produkter från Maria Nila och det är såklart ett stort plus.

2. Antonio Axu Repairing Schampo

Antonio Axu Repairing Schampo

För dig som behöver ett schampo som är både återuppbyggande, reparerande och återfuktande är detta det rätta valet. Det är ett schampo som tar väl hand om ditt hår, så alla ni som har ett hår som är i behov av lite extra kärlek kan köpa hem detta direkt.

Vare sig du har skadat, torrt eller blekt hår så kommer detta schampo att få ditt hår in på rätt spår igen. Det är stärkande och skyddande och har ett innehåll av extrakt från pinot noir-druvor och vegetabiliska proteiner.

Om du har färgat eller keratinbehandlat hår kan du med fördel använda detta schampo , så det passar för alla hårtyper.

3. Kevin Murphy Hydrate-Me Schampo

Kevin Murphy Hydrate-Me Schampo

Att Kevin Murphy har bra hårvårdsprodukter är ingen nyhet och just deras Hydrate-Me serie är en av deras storsäljare. Ni som har testat detta schampo, eller någon annan av produkterna i serien, vet varför. Ni som ännu inte hunnit med att bekanta er med deras produkter har det perfekta tillfället nu!

Detta schampo är väldigt fuktgivande, men det är också på det viset att det är utjämnande. Dessutom är det ett schampo som ger massor av näring till torrt hår och kluvna hårtoppar kommer bli ett minne blott med Hydrate-Me Shampoo.

Du kommer att få härlig lyster då detta schampo är maxat med antioxidanter, så det är bara att köra på. Resultatet talar för sig självt.

Kevin Murphy Hydrate-Me Shampoo finns både i liten storlek på 40 ml, och i mellanstorlek på 250 ml. man kan även köpa stor storlek på 500 ml, om man vill det. Testa den lilla varianten först för att känna efter om du tycker om det.

4. Olaplex Trio Treatment

Olaplex Trio Treatment

Om du vill ha en riktig dunderkur för ditt hår så är Olaplex Trio Treatment definitivt det självklara valet! Det kostar en slant, men då både schampo och balsam är väldigt dryga så blir det prisvärt i slutändan.

Om du har testat Olaplex No.3 sedan tidigare och gärna vill ösa på med mer godsaker för håret så är detta en bra investering för ditt hår, det är ingen tvekan om den saken! Du kan använda både balsam (No.5) och schampo (No.4) är otroligt dryga, så dessa kommer du att ha i duschen under en lång tid innan de tar slut.

Vad är då speciellt med Olaplex-serien? Produkterna innehåller en unik sammansättning av fuktgivande ingredienser. Detta innebär att man får maximalt med fukt vid användning. Det är också på det viset att det vårdar slitet hår med Olaplex egen molekyl.

De är veganska, sulfat- och parabenfria, glutenfria, nötfria och färgbevarande. Allt detta plus att schampot löddrar fint och man känner sig superren efter användning.

5. Sebastian Professional Hydre Schampo

Sebastian Professional Hydre Schampo

Detta är ett vårdande schampo som rengör på djupet. Håret får massor av fukt och det gör att det blir både glansigt och mjukt – precis så som vi vill ha vårt hår, alltså.

Det innehåller mjölkproteiner och provitamin B5. Det är dessa ingredienser som hjälper till att bevara färg sam återställa hårets pH-balans. Det doftar fräscht av citrus, så det är ingen “jobbig” doft.

6. Morrocanoil Moisture Repair Duo

Morrocanoil Moisture Repair Duo

Om ni inte har hunnit med att testa Moroccanoil ännu så är det verkligen dags att göra det nu. Detta schampo är för personer med torrt hår. Har du aningen fett hår så kommer detta att kännas för mycket och håret kommer att kännas fett.

Det är reparerande och det tar fran styrka och vitalitet. Innehållet består av bland annat arganolja, keratin och fettsyror.

7. maria nila Pure Volume Shampoo

maria nila Pure Volume Shampoo

Maria Nila gör ingen besviken och med detta schampo är det definitivt så att det är lätt för oss att ge ett stort plus i kanten. Detta är det perfekta schampot för dig med tunt och fint hår då det ger fyllighet och styrka till håret.

Volymgivande schampon kan ibland kännas lite som att de torkar ut håret, eller gör att det känns risigt. Med Maria Nila Pure Volume Shampoo är det dock inte på det viset. Här får man både volym, näring och styrka i ett.

Dessutom så doftar det väldigt gott och det är även sulfat- och parabenfritt.

8. Sachajuan Colour Protect Schampo

Sachajuan Colour Protect Schampo

Vi gillar Sachajuan för att de har väldigt snygg design på sin hårvård. Det är faktiskt viktigare än vad man kanske kan tro att det känns lite lyxigt och snyggt när man tvättar sitt hår.

Just detta schampo är framtaget för att passa färgade hår då det är inriktat på att förhindra färgförlust. Det är ju alltid trevligt att få färgen att hålla så länge som möjligt när man ändå har färgat håret. Detta schampo är räddningen för vilket färgat hår som helst.

det innehåller Ocean Silk Technology, mindre tvättaktiva ingredienser och en microemulsionsteknik som förhindrar färgförlust. Du får ett fint och glansigt hår fullt av liv.

9. REF Ultimate Repair Shampo

REF Ultimate Repair Shampo

Detta är ett schampo som reparerar skadat hår. Det är bra för alla som har ett behov av ett schampo som skyddat och stärker ett torrt och slitet hår. Har du ett överbehandlat hår är detta det rätta valet. Är det så att håret bara känns lite trist för tillfället är detta ett bra val även då – det är helt enkelt ett schampo som fixar håret på alla sätt och vis.

Du får fin lyster när du använder detta schampo från REF och har du färgat hår så bevaras färgen på ett fint sätt.

Det innehåller ekologisk murumuru, quinoa protein och kallpressad acai olja, vilket innebär att detta är en riktigt bra cocktail som kommer att få ditt hår på rätt spår igen.

10. Grazette Neccin No.1 Shampo

Grazette Neccin No.1 Shampo

Om du har problem med mjäll så är detta det självklara valet för dig. Det är ett skonsamt och milt schampo som verkar för att fixa just hår som har mjäll. Det är framtaget för att behandla mjäll och att ta bort torrhet i hårbotten.

De aktiva ingredienserna i schampot förhindrar att sebum bryts ner i ämnen som irriterar och orsakar flagning. Det minskar antalet bakterier som verkar på sebum och det gör att schampot förhindrar svamptillväxt.

Detta är ett riktigt lyxigt och bra mjällschampo som vi verkligen rekommenderar er att testa.

Hur har vi testat produkterna?

I det här testet var vi hälften killar och hälften tjejer, eftersom schampo används av alla. Det var bra att testa de olika produkterna både vad gäller resultat, utseende och doft bland killar och tjejer, så det är vi glada för att vi gjorde.

Vi var totalt 20 personer som testade dessa schampon, så det var med andra ord 10 tjejer och 10 killar med i testet. Vi provade varje schampo några gånger vardera för att kunna avgöra vad vi tyckte.

Efter att alla provat varje schampo två gånger vardera så träffades vi för att diskutera vad vi tyckte. Resultatet av det är vad ni ser i denna artikel.

Schampo för damer och män

Ibland när det kommer till den här typen av artiklar är det så att män känner sig lite bortglömda. Det kan vi förstå, men när det kommer till schampo så är det ju faktiskt så att det används av alla med hår!

De schampon vi har med i vår topplista är inte “tjejig” i dofterna, utan det är fräscha dofter som kan passa vem som helst. Det är dock omöjligt att klara av ett schampo vars doft man ogillar, så tänk på att lukta på hårvårdsprodukter innan du köper dem!

Vare sig du vill ha ett schampo med mycket doft, eller om du föredrar schampo som doftar mindre så finns det mycket att välja mellan. Det är bara att testa sig fram. Kom ihåg att ett schampo som ser sådär typiskt “tjejigt” ut inte nödvändigtvis har en doft som du ogillar om du är man – testa dig fram.

Välj det bästa schampot för ditt hår

1. Fett och oljigt hår: Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo

Att ha fett och oljigt hår är inte ovanligt, utan det är många som har denna hårtyp. Det brukar innebära att man får tvätta håret ofta, eftersom det ser fett ut nästan direkt efter tvätt, så det är lite irriterande, tycker många. Det är viktigt att komma ihåg att välja ett skonsamt schampo även om du har fett hår.

Ett schampo för fett hår hjälper till att dämpa produktionen av talg, vilket är vad som ger fet hårbotten. Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo är ett riktigt bra för dig med fett hår.

Detta schampo är skonsamt mot hår och hårbotten samtidigt som det rengöra och tar bort den feta känslan både på hårbotten och i själva håret. Fuktnivån i hårbotten balanseras och ges en mattare effekt.

2. Torrt hår: maria nila True Soft

Torrt hår är väldigt vanligt och det finns därför många olika produkter som är just fuktgivande och fuktbevarande på marknaden idag. Att det är många som har torrt, risigt och slitet hår idag är inte så konstigt. Det är mycket av både hårfärger, värmeverktyg, stylingprodukter med mera och det är klart att det kommer att slita på håret och göra det torrt.

maria nila True Soft är ett bra val för er som har torrt hår då det ger mycket fukt samtidigt som det mjukgör och stärker hårets struktur. Det innehåller arganolja som ger ett hår utan friss och statisk elektricitet. Perfekt för riktiga torrisar, alltså!

3. Skadat hår: maria nila Structure Repair

Skadat hår och torrt är detsamma, men vissa som har torrt hår har inte skadat hår i särskilt stor utsträckning. Du som har skadat hår kanske satsar på ett fuktgivande schampo och tror att det ska vara lösningen, men du behöver så mycket mer än fukt om du har rejält skadat hår.

maria nila Structure Repair är perfekt för ett torrt och skadat hår. Ofta är det så att håret blir skadat och torrt på grund av kemiska behandlingar. Det finns en anledning till att blekta hår ser torra ut medan ofärgade hår kan se mer feta ut.

4. Tjockt hår: Kevin Murphy Smooth Again

Om du har ett typiskt tjockt hår så är det ofta på det viset att du har ganska lite hår, men att hårstråna är väldigt tjocka. Den här hårtypen är ofta tåligt och det innebär att du kan använda både hårfärg och blekning utan att håret skadas nämnvärt.

Kevin Murphy Smooth Again är det ultimata svaret på problem som kan uppstå om du har tjockt hår. Det jämnar ut, ger skydd och lämnar ett frissfritt hår med glans, även om det är ostyrigt och grovt.

5. Tunt och fint hår: Kevin Murphy Plumping Paket

Tunt och fint hår är vanligt i Skandinavien och det är ganska besvärligt att ha att göra med. Det är känsligt för allt och det är svårt att få volym. En sak man får gratis är dock fin glans och mjuka hårstrån.

Har du torrt hår är du med stor sannolikhet ute efter volymgivande schampo och Kevin Murphy Plumping Paket är ett klockrent val för det. Schampot ökar tätheten i håret och hårets tillväxt. Du får ett fylligare hår och det är precis vad som behövs om det från början är tunt med fina hårstrån.

6. Normalt hår: Olaplex Hair Perfector

Har du normalt hår innebär det med stor sannolikhet att du har ett bekymmersfritt hår som beter sig på det sätt som du vill att det ska. Ett normalt hår är starkt och friskt från roten till hårtopparna.

Ett normalt hår har varken fet, torr eller känslig hårbotten, utan allt är bara lugnt och enkelt. Med normalt hår krävs det inga specialprodukter, utan du kan använda det mesta med gott resultat.

Olaplex Hair Perfector är en bra produkt för dig med normalt hår.

7. Blont hår: Wella INVIGO Cool Blond Shampoo

Ett blont hår behöver ofta fräschas upp så att det inte blir för gult och varmt i sin ton. För att ett blont hår ska behålla en fin kall nyans kräv det att man använder så kallade blond schampo/silverschampo.

Wella INVIGO Cool Blond Shampoo är ett sådant schampo och det fräschar upp färgen på ett fint sätt samtidigt som det vårdar håret på bästa sätt. Ett smart val, med andra ord.

8. Lockigt hår: Sebastian Professional Twisted Curl Duo

Sebastian Professional Twisted Curl Duo är ett perfekt schampo för alla er därute med lockigt hår. Det är inte alltid så lätt att hitta passande schampo för ett lockigt hår, så det är något som tacksamt tas emot.

Ett lockigt hår behöver bra produkter för att ta fram lockarna på bästa sätt och det gör ovan nämnda schampo. Det återfuktar varje hårstrå och ger elasticitet så att lockarna ska bli enklare att handskas med. Det kan knappast bli bättre!

9. Färgat hår: Olaplex Bond Maintenance Paket

Färgat hår kan lätt bli lite slitet och allmänt skadat, men om man ser till att använda sig av rätt produkter så kan man få ett färgat hår att både känns och se fräscht ut.

Vill du har ett riktigt bra schampo som är bra för färgat hår ska du spana in Olaplex Bond Maintenance Paket – det kommer att göra ditt hår välmående och fräscht på ett kick.

10. Mot mjäll: Neccin 1 Shampoo Dandruff Treatment

Mjäll är besvärligt och det vet alla som har, eller har haft det. Det är viktigt att tänka på att använda milda produkter när man har mjäll. Hårbotten behöver tas om hand och vårdas ordentligt så att problemen blir mindre.

Neccin 1 Shampoo Dandruff Treatment är ett riktigt bra val för dig med mjäll då det är lugnande för hårbotten samtidigt som det tvättar håret ordentligt rent.

Frågor och svar

Behöver jag använda schampo?

Svaret på den frågan är ja. Har du hår ska du använda dig av schampo, det är inte svårare än så. För att ditt hår ska kännas fräscht och rent behövs det ett schampo och som ni har sett ovan så finns det mycket att välja mellan.

Ska jag använda schampo eller balsam?

Du ska använda dig av både och. Först ska du schamponera ditt hår och efter det ska du använda dig av balsam. På så sätt blir ditt hår både rent, mjukt och glansigt.

När ska jag använda schampo?

Hur ofta man vill tvätta håret är upp till var och en, men när det är dags att tvätta håret ska du använda schampo. Det är bara för personer som använder sig av balsammetoden det inte är aktuellt med schamponering.

Använd schampo i ditt hår så många gånger i veckan du själv tycker känns bra. Om du vill tvätta håret varje dag ska du göra det och vill du tvätta det mer sällan ska du göra det.

Köpa billigt eller dyrt schampo?

Detta är egentligen ingen svår fråga, utan det är på det viset att om du har råd tycker vi att du ska satsa på ett bättre schampo. Då det är så att dessa schampon har en högre prislapp än de schampon du hittar på ICA så kanske det känns helt crazy att betala så mycket. Vi kan dock garantera att du kommer att förstå varför prislappen är högre direkt efter att du testat ett mer high end schampo.

Vissa billiga schampon sliter på håret, gör att hårbotten börjar klia med mera. Köp hellre ett som kostar en slant så att du kan ha det under en längre tid. Dessutom erbjuder bra schampon vård för håret istället för att torka ut och göra det risigt.

Hur länge håller ett schampo?

Ett schampo håller olika länge beroende av hur långt hår du har och hur ofta du tvättar håret. Det är också på det viset att ett bättre schampo oftast räcker längre än ett billigare då det är mer koncentrerat innehåll.

Vad gäller hållbarheten efter det att man har öppnat flaskan brukar det vara 12 månader efter öppnandet av flaskan som gäller.

Sammanfattning

Rätt schampo för rätt hårtyp är guld värt, eftersom det inte är kul att känna sig risig i håret. Som ni kan se ovan så finns det tveklöst ett schampo för var och en av oss, det handlar bara om att hitta rätt.

Vi tycker att det är värt att lägga lite mer pengar på ett bra schampo då det kommer att göra stor skillnad när du jämför med “vanliga” schampo  som du hittar för en tjuga i mataffären.

Då det är på det viset att de dyrare produkterna oftast har ett bättre innehåll plus att de är mer dryga så blir det prisvärt att köpa de lite mer lyxigare produkterna inom hårvård.

Är det så att du är blond så kanske du använder ett bra silverschampo med jämna mellanrum.

Ett dåligt schampo kan slita väldigt mycket på håret, men det kan också göra så att håret varken känns fräscht och rent, fint eller välmående. Det är med andra ord inte så konstigt att det finns så många olika schampon att välja mellan – alla ska ju hitta sin perfekta match.

Då vårt hår är precis som vår hud, alltså att vi har olika hårtyp precis som vi har olika hudtyp, så är det viktigt att ha koll på vad ens hår egentligen behöver. Här är det mer eller mindre enkelt att hitta rätt beroende av hur svårskött hår man har.

Om du har naturlig hårfärg och ett lättskött hår behöver du inte tänka så mycket på vilka produkter du använder, men om du har exempelvis blonderat, lockigt och torrt hår blir det genast en annan sak. Helt plötsligt ska du ha hårvård som tar hand både om färgen, lockarna och ditt torra hår.