Hårvård

Bästa Balsamet 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Balsam är en av grunderna för ett vackert, välmående och friskt hår. Du ska använda balsam efter det att du har tvättat ditt hår med schampo. Anledningen till det är att ett balsam stänger de små fjäll i håret som ett schampo öppnar upp under tvätt. 

Conditioner är samma sak som balsam, det är helt enkelt den engelska översättningen av balsam, om det är så att du blir förvirrad över att det ibland kallas balsam och ibland conditioner. 

Det finns olika typer av balsam för olika hårtyper. Har du behov av extra fukt är det ett balsam som är till för fuktfattigt hår du ska satsa på. Är det volym du behöver? Då är det ett volymgivande balsam du ska köpa. 

Detsamma gäller för om du har färgat hår, lockigt hår, skadat och slitet hår och så vidare. Vad ditt än har för behov så finns det ett bra balsam på marknaden som fixar det. 

Vi har i detta stora test hittat våra absoluta favoriter.

1. maria nila True Soft Balsam

maria nila True Soft Balsam

Här har vi ett balsam som passar alla er som vill ha ett mjukgörande, återfuktande och stärkande balsam. Det tar med andra ord hand om det mesta ditt hår kan tänkas vara i behov av. 

Utöver ovan är detta också ett balsam som motverkar frizz och statisk elektricitet. Du kommer även att få en fin glans av detta balsam. Har du färgat hår kommer du att tycka om balsamet då det har Colour Guard Complex som reducerar färgförlust. Det skyddar också mot UV-strålning och fria radikaler. 

Det doftar underbart fräscht och det är alltid ett stort plus. Hur bra en hårvårdsprodukt än är så är det inte någon höjdare om man är tvungen att ha en jobbig doft runt sig hela tiden. Det kanske inte känns som en stor grej, men en trevlig och behaglig doft som Maria Nila True Soft Balsam gör att det blir extra värt att köpa.

2. Olaplex Bond Maintenance Conditioner No5

Är det så att du är ett stort fan av Olaplex No.3 så är detta ett balsam att kasta sig över på direkten. Det finns också ett schampo från Olaplex, vilket är Olaplex No.4. Använd dessa tre produkter tillsammans för ett kanonbra resultat.

Detta balsam satsar på att ge håret mängder av fukt, så är du i behov av rejäl återfuktning så ska du satsa på detta. Ditt hår kommer att bli friskt och starkt och dessutom är det ett balsam som är 100 % veganskt. 

Vidare är detta balsam bra för att ge en behaglig känsla i håret trots mycket styling, borstning, solljus med mera. Håret slits hela tiden av olika anledningar, så att ha stärkande hårvårdsprodukter är väldigt viktigt.

3. Sachajuan Moisturizing Conditioner

Sachajuan är ett balsam som är extra återfuktande. Det passar alla som har ett skadat, överbehandlat, blekt eller slingat hår. Håret kommer att komma till liv igen så fort du börjar använda balsamet, så även om du vill ha exempelvis blekt hår så finns det alltså sätt att ha ett friskt och fint hår ändå. 

Balsamet från Sachajuan tar även bort frizz och gör att håret blir betydligt mer följsamt. Du får ett hår som både känns och som ser välmående ut. Ett riktigt bra val, med andra ord. Det bästa är att det finns schampo som passar ihop med balsamet, så du kan använda båda två tillsammans.

4. Kevin Murphy Hydrate-Me Rinse Balsam

Med detta balsam får du otroligt mycket fukt och näring. Det passar dig som har normalt till torrt hår och utöver att det blir ett fint återfuktat resultat så får du också ett utjämnat hår. 

Det doftar mycket gott och fräscht och dina kluvna hårtoppar blir som bortblåsta. Dessutom får håret mycket fin glans. Vad mer kan man önska sig? Ett balsam som detta, som kamouflerar skador på håret likt en concealer, är mycket värt för alla som har ett skadat, torrt eller slitet hår. 

Använd detta tillsammans med de andra produkterna i samma serie för ett avundsvärt hårsvall. En annan positiv sak med detta balsam är att det är en mycket snygg förpackning. Alltid en sådan sak som får extra plus betyg från oss.

5. IDA WARG Everyday Conditioner

Här kommer ännu en snygg förpackning som är svårt att motstå. Det är alltid läckert med enkel design på balsam och schampo och Ida Warg är mycket bra på att göra det allra enklaste riktigt snyggt. 

Om du tvättar ditt hår ofta så är detta ett klokt val då det är framtaget för att passa hår som tvättas dagligen. Detta innebär att det är mycket milt mot både hår och hårbotten, så du behöver inte oroa dig över att det ska klia och kännas besvärligt i din hårbotten, trots att du tvättar det ofta. 

Vi gillar särskilt att detta balsam mjukgör på ett härligt sätt utan att tynga ner det. Dessutom är det en mycket frisk och härlig doft.

6. Grown Alchemist Nourishing Conditioner

Även detta balsam är perfekt för er som gillar att tvätta håret varje dag – det är mycket milt, effektivt och väldoftande. Det passar naturligtvis alla hårtyper, så oavsett vad du har för typ av hår så kan du använda detta balsam dagligen. 

Håret får fin glans och det blir lätt att reda ut håret. Samtidigt återfuktas håret fint av detta balsam från Grown Alchemist. Det innehåller bland annat C-, K- och A-vitamin, kamomill, myrten och lavendel. 

Ett väldoftande balsam som dessutom finns i pumpflaska är knappast något vi tackar nej till. Vi vet att detta kommer att bli en given favorit för många av er.

7. Björk Laga Balsam & Conditioner

Med detta utredande balsam får skadat, torrt och slitet hår nytt liv. Det är perfekt att använda om man har kemiskt behandlat hår då det mjukgör, återfuktar och reparerar håret i ett enda svep. 

Utöver ovan fördelar är detta även ett balsam som förhindrar färgförlust, motverkar frizz och verkar uppbyggande och mjukgörande. Håret blir stärkt på djupet då balsamet bygger upp ditt hår inifrån. Dessutom så doftar det fräscht och gott. Det tackar man ju inte nej till.

Hur har vi testat produkterna?

Vi har testat dessa balsam på totalt 10 personer med olika typer av hår. Vi som har provat balsamen har blonderat/blekt hår, tjockt, tunt, lockigt, ofärgat hår och så vidare. För att kunna ge er vårt utlåtande ville vi prova produkterna på så många olika typer av hår som möjligt. Det ger den bästa informationen. 

Förutom att testa hemma så har vi också kollat med frisörer och personal på skönhetsbutiker som säljer lite finare hårvårdsprodukter. Detta gör vi alltid i våra tester då vi självklart vill ha proffsens utlåtanden utöver våra egna. 

Vi provade balsamen med våra vanliga schampon som vi brukar använda hemma. De av oss som hade ett schampo som var från samma serie som något av balsamen provade både med det tillhörande schampot och ett annat schampo för att se skillnaden. 

Balsam för damer och män

Balsam är en hårvårdsprodukt som ska användas av alla med hår på huvudet, enkelt uttryckt. Många som har kortare hår glömmer bort att använda sig av balsam, eller så tror man att det inte behövs bara för att man har kortare frisyr. Detta är helt fel då alla hår, oavsett längd kan bli frissiga och torra. 

Kevin Murphy Hydrate-Me balsam är en populär produkt för de med kortare hår. Vi rekommenderar er att testa denna serie då den passar perfekt både för långt och för kort hår. 

Välj rätt balsam för din hårtyp

Lockigt hår

Redken Curvaceous Conditioner är ett perfekt balsam för dig som har lockigt hår då det ger definition och näring till vågor och lockar. Det kan vara svårt att hålla styr på ett lockigt hår då det sällan beter sig så som man vill, men med rätt balsam så kan man nå ett riktigt bra resultat. 

Även om man vill ha vilda lockar som får göra vad de själva vill kan det vara bra med ett schampo för lockigt hår. Det handlar inte bara om att hålla styr på lockar, utan det handlar lika mycket om att ge fukt och näring till ett lockigt hår. 

Torrt, slitet och skadat hår

Torrt hår är väldigt vanligt, så du är inte ensam om du tillhör dem som har ett torrt och risigt hår. Man kan få torrt hår av olika anledningar. Vissa har torrt hår genetiskt medan andra får torrt hår genom att tvätta för mycket, färga, styla med mera. 

Olaplex Be Berry Bond Maintenance Conditioner är en räddare i nöden för ett torrt hår, så satsa på att använda detta balsam så ska du få se på härliga resultat. 

Tunt hår

maria nila Pure Volume Conditioner är ett superbra balsam som passar dig som vill ha mer volym i ditt hår. Det är vårdande och ger näring och glans samtidigt som det ger volym till ett tunt hår. 

Tunt hår är ju ingen ovanlighet bland oss skandinaver, men det gör det inte mindre trist. man får hålla på mycket för att få ett tunt hår att bli något annat är platt och tråkigt. Ett schampo och ett balsam som ger volym är en av de bästa sakerna man kan investera i när man har ett tunt hår, så satsa på det. 

Blont hår

Blont hår är också en vanlig företeelse här i Skandinavien och som tur är så finns det väldigt bra hårvårdsprodukter som är till för just oss med blonda svall. Det krävs mycket vård om man har ett blonderat/blekt hår då det tenderar att bli sprött, torrt och risigt om man inte tar hand om det ordentligt. 

För dig som har blont hår så är Wella INVIGO Cool Blond Conditioner ett bra val. Det är särskilt framtaget för att hålla just blonda hår fräscha och fina länge. Har du inte testat balsam som är just för blont hår tidigare kommer du att bli mycket positivt överraskad. 

Färgat hår

Maria Nila Luminous Color Conditioner är det perfekta valet för dig som har färgat hår. Man vill ju att färgen ska hålla i sig så länge som möjligt, så det är bara att köpa rätt balsam som ser till att ge näring och vård till just ett färgat hår. 

Det är inte bara ett färgbevarande schampo som ska användas om man vill ha ett fint resultat, utan det är också viktigt att använda ett balsam som är till för just det. 

Frågor och svar

Behöver jag använda ett balsam?

Ja, du behöver använda ett balsam. Om du inte använder ett balsam så stängs inte hårstrået efter att schampot har öppnat upp det och det är inte bra. Håret bli extra flygigt, frissigt och torrt om balsamet skippas. 

Har du hår på huvudet så ska du använda ett balsam. Det spelar ingen roll hur ofta du tvättar håret, eller vilka hårvårdsserier du använder – ett balsam ska finnas i varje dusch. 

Vad är balsammetoden?

Balsammetoden handlar om att endast använda sig av balsam. Man skippar alltså att tvätta håret med schampo och tvättar istället håret bara med balsam. Varför? För att inte torka ut håret och för att slippa de negativa effekter som överdriven schamponering kan leda till. 

Med balsammetoden slipper du förlorad lyster, glans och försämrad kvalitet. Istället blir håret rent och vackert glänsande samtidigt som det rensas ut från onödiga ämnen som är dåliga både för hårbotten och hår. 

Då balsamet ger hårbotten fett så blir man av med en fet och smutsig hårbotten – fett löser, som känt, fett. 

När är det bästa att använda balsam?

Balsam ska användas efter varje schamponering. Det finns ingen anledning att tvätta håret med balsam lite då och då, utan det ska användas varje gång du tvättar ditt hår. 

Vissa ogillar balsam för att de tror att det gör håret fett, men det är lika fel som att tro att en fuktkräm för ansiktet gör huden fet. Balsam ska användas av alla, så vare sig du har fett hår eller torrt hår så ska du avsluta din hårtvätt med ett balsam. 

Ska jag köpa billigt eller lyxigt balsam?

När det kommer till hårvård är det på det viset att det oftast är bättre att lägga lite extra pengar på dem. Ju billigare balsa, desto sämre innehåll. Köp hellre ett dyrare balsam så att ditt hår får bättre vård. Du tjänar på det i längden då de oftast både är mer dryga och då de oftast har ett bättre, mer naturligt innehåll. 

Visst finns det billigare varianter av balsam som är bra och dyra som inte är bra, men de flesta av de dyrare märkena av balsam är dyrare av en anledning. 

Är balsam och conditioner samma sak?

 Ja, det är samma sak. Det är så enkelt som att conditioner är det engelska namnet för vårt svenska balsam. 

Sammanfattning

Balsam är nödvändigt om man vill ha ett vackert och välmående hår. Det räcker inte med ett bra schampo, oavsett hur lyxigt och underbart det är. Ett balsam sluter hårstråna efter schamponering och detta är en viktig del av varje hårtvätt. 

Precis som med exempelvis hårolja, hårspray, hårmask med mera så är det så att det finns mängder av olika märken på balsam. Vilket ska man välja? Hur dyrt tycker man att ett balsam kan vara inom rimlighetens gränser? Vill man ha balsam som är veganskt med naturliga ingredienser? Vill man ha ett balsam som har en särskild doft? Det är många olika saker att ta ställning till, men en sak är säker och det är att det finns ett balsam för varje smak.

Ett balsam gör så att håret blir smidigt och mjukt, lätt att reda ut, återfuktat och fullt av näring. Balsam är också bra för att motverka frissighet och det gör håret mer följsamt. Ju bättre balsam man väljer, desto bättre resultat. Tänk på att välja rätt balsam för just dig och ditt hår – ett balsam som är perfekt för din kompis behöver inte vara det minsta bra för dig. Det handlar om olika hårtyp och olika hårstypers behov. 

Det finns olika typer av balsam för olika hårtyper. Har du behov av extra fukt är det ett balsam som är till för fuktfattigt hår du ska satsa på. Är det volym du behöver? Då är det ett volymgivande balsam du ska köpa. Detsamma gäller för om du har färgat hår, lockigt hår, skadat och slitet hår och så vidare. Vad ditt än har för behov så finns det ett bra balsam på marknaden som fixar det. 

Det bästa är att använda samma märke både för schampo och balsam. Detta gäller även för andra produkter, så som hårinpackning/hårmask och diverse stylingprodukter. Det är inte nödvändigt att använda samma märke på all hårvård, men de olika produkterna i en och samma serie brukar förstärka varandras resultat.

Investera i ett bra balsam så fort du får chansen. Det kommer ditt hår att tacka dig för! Välj ett av ovan nämnda balsam för att vara på den säkra sidan – de är alla av bra kvalitet. Glöm inte att köpa ett balsam som passar just din hårtyp.