Hårvård

Bästa Hårtorken 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

En hårtork eller hårfön är något som många använder varje dag. I många fall har de ersatt värmespolar, i andra fall används de i kombination med värmespolarna. Fönen används för att torka och styla vått, fuktigt samt torrt hår.

13 Bästa Hårtorkarna

1. GHD Helios Professional Hårfön

Den här hårfönen har en snygg design, men det är inte allt. Den har också en enorm kvalitet och resultatet kan man inte klaga på. Det här är en hårfön som ger samma känsla som hos frisören. Håret torkar snabbt, det blir lent och du som vill ha volym får det.

Fönen har flera lägen för temperatur samt effekt och det finns också ett läge där fönen bara blåser kall luft. En annan fördel med den här fönen är också att du lätt kan styla håret med hjälp av det specialdesignade munstycket som följer med.

2. HH simonsen Compact Dryer – Hårfön

Det här är en hårfön av mindre modell, men den ger ett väldigt bra resultat. Den har utvecklats för att låta mindre, och för att ge ett mindre luftflöde. Trots det torkar den håret minst lika bra som många andra fönar i testet. Hårtorken är smidig att hålla i handen, den är lätt och den ger ett glansigt hår med stor volym.

Designen är traditionell, och kanske inget som är sådär speciellt men priset är bra och resultatet blir över förväntan. Ett bra val för dig som inte har så mycket plats över till en stor hårfön.

3. GHD Aura Professional Hårtork

De allra flesta som fönar håret vill ha ett glansigt och mjukt hår när föningen är klar. Här uppnås verkligen det resultatet. Vill du ha volym är den här fönen också ett bra val eftersom att du kan komma väldigt nära hårrötterna. Här får munstycket nämligen inte en högre temperatur är 44 grader. Det gör att risken att du bränner dig är liten. Det gör också att den kan användas tillsammans med värmespolar eller andra stylingdetaljer och verktyg som annars kan skadas av för hög värme.

Ett stort plus är också att fönen trots sin storlek är så pass lätt. Det gör att man inte blir trött i armarna av att blåsa även ett långt och tjockt hår torrt. Priset är dock lite högt.

4. Cloud Nine The Airshot

Den här hårfönen har vitaminberikade värmeelement som ska vårda håret och joniseringsfunktion för extra glans. Den torkar håret, dock inte så snabbt men resultatet blir överlag bra. Volymmunstycke får köpas separat, och fönen är tung att arbeta med.

5. OBH Nordica Björn Axén Hårtork AC 2000

Med hjälp av AC-motorn får du här ett enormt luftflöde och lufttryck i fönen. Det gör att håret torkar snabbare, och du får mer volym. Fönen låter dock också en hel del mera och den blir tyngre. Fönen har dock en längre livslängd och den är ergonomiskt utformad vilket är stora plus.

Just livslängden är extra viktig när det kommer till lite dyrare fönar som den här. Hårtorken har två lägen för värme, en smart funktion för nedkylning av håret och den motverkar statisk elektricitet som annars är vanlig i fönat hår.

6. Remington Keratin Protect Hårfön AC2200

Den här hårfönen på 2200W ger en väldigt effektiv torkning av håret och den har också en inställning för kall luft. Du kan också effektivt styla håret med de tre olika medföljande munstyckena.

Designen är inte vår absoluta favorit, men fönen fyller sin funktion trots att den känns lite tung. Handtaget ligger skönt i handen men rent utseendemässigt är den här fönen ingen prydnad i badrummet. Ett plus är dock det relativt låga priset.

7. Lyko Hårtork 2300W

För den prismedvetna är det här ett bra val. Här får du en bra hårfön till en vettig prislapp. Du behöver inte kompromissa med kvaliteten bara för att du väljer ett billigare alternativ. Dock är designen kanske inte den snyggaste och en nackdel är att knapparna sitter på sidan av handtaget. Det gör att man lätt kommer åt dem när fönen används.

Ett stort plus är dock den hela tre meter långa sladden, de tre värmelägena och kalluftsläget. Hårfönen är dessutom joniserande och det minskar risken för statisk elektricitet och flygigt hår.

8. No Brand Resefön Turbo med Diffuser 1000w

Du som har långt hår vill antagligen kunna föna och styla det även när du är ute och reser. En vanlig hårtork tar mycket plats i väskan. Då är det här ett litet, behändigt men kraftfullt alternativ. Den har två värmelägen samt kalluft och det gör resefönen till en av de mer avancerade varianterna. Den är inte heller dyr viket är ett stort plus.

9. Remington AC9140 PRO-Luxe Dryer

Med styleshot-funktion, flera värmelägen och många munstycken är det här en fön för dig som gillar att styla med värme. Dessutom motverkar fönen frizz och ger ett glansigt resultat. Även designen på hårtorken är bra och håret får alltid en härligt nyfönad känsla.

10. GA MAA21 Powerion Hårtork

Den här hårtorken har flera olika inställningar när det gäller värme, och även när det kommer till andra delar som soft touch, cool shot och hastigheter. Tre olika munstycken medföljer, varav en diffuser.

11. Dyson Supersonic

Dyson Supersonic är en lite annorlunda hårfön. Den har ett kort huvud och en kraftfull motor som sitter inbyggd i handtaget istället för en vanlig fläkt. Det finns många inställningar, men man kan behöva stänga av fönen för att ändra till exempel temperatur. En annan nackdel är också prislappen som är rejält hög.

12. Toni&Guy Compact Salon Dryer 1700W

En kraftfull hårtork på 1700W. Den gör sitt jobb, har en bra och praktisk design med upphängningsögla och den är lätt att använda. Nackdelen är priset. Den kostar relativt mycket för att vara en bashårfön.

13. Braun Hårtork HD580

Från Braun kommer en av de billigaste fönarna i testet. Med en effekt på 2500W är den också en av de starkaste men den låter en del. Fönen är dock extremt lätt men en vikt på strax över 400 gram. Designen är lite tråkig, men funktionell. Håret torkas på kort tid, och resultatet blir bra. Det här är ett bra alternativ för den som inte söker något extravagant, utan helt enkelt en fön som fungerar för torkning av håret.

Frågor och svar om hårtorkar

Hur använder jag hårtorken?

Hårtorken används på vått eller fuktigt hår för att få det torrt eller för att ge volym. I vissa fall kan den också användas på torrt hår med kall luft för att öka volymen. Hårtorken koppas in i eluttaget, ställs in på önskad temperatur och riktas mot håret.

Tänk på att inte blåsa för länge, med för hög temperatur på ett och samma ställe. Använder du värmespolar bör du tänka på att de kan bli lite svårare att ta ut när håret blåst omkring något.

Är hårtork och hårfön samma sak?

Ja, en hårtork eller en hårfön är samma sak. Hos frisören kan även de större torkarna som placeras över värmespolar kallas för hårtork.

Hur torkar jag håret bäst?

Det beror helt på vilket resultat du vill uppnå. Det allra bästa är att handdukstorka håret tills det inte droppar. Vill du ha volym kan du sedan föna håret med huvudet upp och ner, så att håret hänger ner mot golvet.

Du kan också sätta i värmespolar i håret innan du fönar och de hjälper också till med torkningen. Innan du torkar håret kan du försiktigt reda ut det med fingrarna eller med en glestandad kam. Tänk också på att använda värmeskydd.

Vilken hårtork är bäst i test?

Vi har utsett GHD Helios Professional hårfön till den hårtork som vi anser är bäst i test. Den håller en bra kvalitet, resultatet blir bra och prislappen är inte orimligt hög i förhållande till vad man får för pengarna.