Hårvård

Bästa Hårfönen 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Hårfönen är en populär variant och är i princip ett måste i vårt arsenal för hårstyling. Vare sig det handlar om att man inte vill somna med vått hår, eller om det handlar om att fixa till ett nytvättat hår lite snabbt inför en middag så kan en hårfön vara räddningen i nöden.

En hårfön är bra för att bara torka till håret medan exempelvis locktång, värmeborste och plattång är mer inriktat på styling. Nu är det ju så att en hårfön ofta tar del i stylingen ändå, men det är mycket bra att man kan använda en hårfön bara för att få håret torrt utan att det har med styling att göra.

Hårfönar finns i flera olika prisklasser. De dyrare varianterna brukar i allmänhet slita mindre på håret och göra styling enklare. Vi har tagit med hårfönar i olika prisklasser för att du ska vara säker på att du köper en med bra kvalitet.

1. ghd Helios Professional Hårfön

ghd Helios Professional Hårfön

Detta är en hårfön som är lätt att falla för inte minst på grund av hur den är designad – den är helt enkelt ursnygg! Den ser otroligt lyxig ut och inte nog med det, den är också väldigt bra. Du får salongskänsla och resultatet blir kanon. Det är inte bara en snygg hårfön som känns lyxig, utan det är alltså en produkt som kommer att ge riktigt bra resultat.

Med denna hårfön får du extra mycket glans och håret blir också fräscht utslätat med fin volym (om det är vad du är ute efter). Inte nog med det – det blir också en mycket bättre styling-kontroll på grund av det skräddarsydda konturerade munstycket.

Föningen går snabbt och det finns flera olika lägen för effekt- och temperatur. Dessutom finns det en kalluftsfunktion på hårfönen och det är en riktigt bra extra grej som man kan ha mycket nytta av.

2. ghd Aura Professional Hair Dryer

ghd Aura Professional Hair Dryer

Denna hårfön är särskilt utformad för att göra håret mer glansigt och mer mjukt. Detta är såklart väldigt positivt då det möjliggör ett riktigt fint resultat som både syns och känns.

Med denna hårfön kan man komma riktigt nära hårbotten, eftersom munstycket inte blir mer än 44 grader varmt. Detta gör att man kan få ett bättre lyft vid hårrötterna och det är exakt det som behövs om man använder en hårfön för att öka volymen på sitt hår.

Det är också så att hårfönen väger lite och låter lite – en riktig praktisk, behaglig och bra hårfön, med andra ord.

3. HH simonsen Compact Dryer

HH simonsen Compact Dryer

Här har vi en läcker lyxlirare som har många speciella funktioner som man inte hittar överallt. Den ger en mycket effektiv föning och den är också särskilt utformad för att låta mindre. Den minimerar inte bara buller, utan den minimerar också luftmängden jämfört med traditionella hårfönar.

Den är ergonomiskt utformad för att den ska ligga skönt i handen och den ger en snabbare torkning. Resultatet är ett mjukare och lättare hår som både mår bra och ser bra ut.

Den har kanske inte den mest spännande designen, men den är definitivt ett bra val när man ser till resultat.

4. Obh Nordica Björn Axén Hair Dryer AC 2000

Obh Nordica Björn Axén Hair Dryer AC 2000

Med denna hårfön får du maxat lufttryck då den har en AC-motor. Detta gör också att den har extra lång livslängd och det är ju alltid bra.

Vi gillar att denna hårfön har två olika värmelägen och att den även har en cool-funktion då det känns både praktiskt och proffsigt. Dessutom motverkar den statisk elektricitet och det tackar vi naturligtvis för.

Det enda som vi har att klaga på är att den är något tung i handen, men då den är ergonomiskt utformad så är det fortfarande så att den ligger skönt i handen.

5. Lyko Hair Dryer 2300W

Lyko Hair Dryer 2300W

Här har vi ett prisvänligt alternativ som passar dig som vill ha en praktisk hårfön till bra pris. Den är lika bra på att endast torka som att styla ditt hår och med dess kraftfulla motor så blir resultatet alltid bra.

Den är väldigt skön att hålla i, vilket gör att det är lättare att använda den. Den har också tre värmelägen, kalluftsfunktion och två olika munstycken – allt för att det ska kännas lite extra lyxigt.

Det är också en joniserande hårfön, vilket innebär att du slipper både statiskt och flygigt hår. Med dess 3 meter långa sladd är det en hårfön som kommer att vara en ren glädje att använda.

6. No Brand Resefön Turbo med Diffuser

No Brand Resefön Turbo med Diffuser 1000w

Vill du ha en liten och praktiskt hårfön som är lätt att ta med sig på resa och som är otroligt prisvänlig? Då ska du satsa på denna hårfön. Den ryms i din hand och dessutom har den bra funktioner för att vara en resefön.

Den har två stycken värme. och hastighetsinställningar och en knapp för kall luft, så det är inte bara en resefön av det mest enkla slaget man får här. Det är också imponerande att den är så kraftfull som den är (1000W). Det är mycket bra för en hårfön i den här storleken.

7. Remington AC9140 PRO-Luxe Dryer

Remington AC9140 PRO-Luxe Dryer

Detta är en hårfön som är riktigt snyggt designad och utöver att den är väldigt snygg är det också på det viset att den ger salongskänsla till håret. Håret blir jämnt och utan frizz samtidigt som den gör att det är lättare för dig att styla ditt hår.

Den har en StyleShot-funktion som gör att det blir lättare att styla håret och ge sin styling ett långvarigt resultat. Du får fin glans i håret och du den gör också så att det blir ett bättre luftflöde och att värmefördelningen blir bättre.

8. GA.MAA21.Powerion Hairdryer

GA.MAA21.Powerion Hårfön

Vill du ha ett mjukt, silkeslent och glänsande hår ska du satsa på den här hårfönen. Den neutraliserar frizz med hjälp av ett innovativt joniserande system och håret hålls fint under en längre tid.

Hårfönen har hela sex olika temperaturer att välja mellan och dessutom har den två olika hastigheter, cool shot, soft touch med mera. Det är helt enkelt en hårfön som erbjuder mycket  och det är alltid positivt.

Du får med två olika munstycken och en diffuser, så du kan skapa fina lockar, om du vill det.

9. Remington Keratin Protect Hårfön AC2200

Remington Keratin Protect Hårfön AC2200

Detta är en mycket kraftfull 2200W hårfön som ger en mycket effektiv torkning. Du får mindre frizz och mer glans och dessutom har den kall luft för att du ska kunna fixera din frisyr.

Det är inte vår favorit vad gäller design, men den är mycket bra designad vad gäller användning då den ligger skönt i handen medan man använder den.

Hur har vi testat produkterna?

Vi som har testat hårfönarna är 10 personer. Vi har olika hårtyp och olika behov. Självklart är det också på det viset att vi gillar olika stil på vårt hår – vi kan med andra ord sägas representera alla er som tar del av detta test.

Vi som har testat hårfönarna har testat varje hårfön några gånger vardera. Vi har både testat att endast torka håret och att använda dem när vi stylat vårt hår. För vissa av oss har torkningen gått supersnabbt medan andra, med tjockare hår, har fått torka håret under längre tid.

Skydda ditt hår mot värme innan du fönar det

En sak som är väldigt viktigt när det kommer till värmeverktyg är att använda dem rätt. Du ska alltid ha i värmeskydd av något slag innan du stylar med värmeverktyg. Det spelar ingen roll om det är en hårfön, eller om det är något annat stylingverktyg du använder.

Det finns många olika typer av värmeskydd att välja mellan, så det finns många produkter man kan testa. Vissa vill ha värmeskydd i form av olja medan andra föredrar mer krämaktiga varianter.

Välj rätt hårfön

För tjockt hår

Om du har tjockt hår så tar det lång tid att torka håret och det innebär att man behöver mer kraftfull hårfön än vad en person med tunt hår gör. Välj en produkt med mer watt för styrka för att slippa torka håret hela dagen.  Lyko Hair Dryer 2300W är ett bra exempel på en hårfön som passar bra för dig med tjockare hår.

För lockigt hår

För dig med lockigt hår kan det vara lite svårt att hitta bra hårvårdsprodukter och stylingverktyg. Det gäller även för hårfönar då ett lockigt hår har andra behov än ett rakt hår. Om du har lockigt hår så ska du välja en hårfön som har ett diffuser/tratt-munstycke/diffusermunstycke. ghd Air Hair Drying är ett bra exempel på just en sådan hårfön.

Funktioner

Det finns många olika typer av funktioner när det kommer till hårfönar. Beroende av vad du ska använda den till så behöver de mer eller mindre avancerade varianter. Om du bara ska torka håret lite då och då så finns det ingen anledning att köpa en av de allra mest avancerade hårfönarna, men om det är så att du gillar att styla ditt hår så är det en god investering med en lyxigare variant.

Vad är det då för extra funktioner man hittar på de mer avancerade hårfönarna? Det finns bland annat olika värmelägen, kalluftsfunktion, många olika munstycken och mer eller mindre koncentrerat luftflöde. Andra funktioner man kan hitta på hårfönar är exempelvis keramiska värmeelement, färgskydd, diffuser med mera.

Frågor och svar

Vad är en hårfön?

En hårfön är ett värmeverktyg som blåser håret torrt och som gör det lättare att styla håret efter tvätt.

Ska jag köpa en billig eller lyxig hårfön?

Beroende av hur mycket du använder din hårfön och beroende av vad du använder den till så är det mer eller mindre värt att ha en lyxigare variant. Det är naturligtvis helt upp till dig att avgöra vilken typ av hårfön du ska välja, men det är ju mer värt att investera i en av bra kvalitet om du använder den ofta.

Varför ska jag använda en hårfön?

En hårfön är bra för att förkorta ner torktiden på ditt hår och en hårfön är också bra att använda vid styling av håret.

Vilken hårfön är bäst i test enligt oss?

Vad gäller vilken hårfön vi tycker är bäst är det någon av de hårfönar vi har med i testet. Det är lite olika beroende av vad man har för behov. Vi med tunnare hår behöver inte särskilt avancerade grejer, medan de med tjockare hår behöver en hårfön som är extremt snäll mot håret.

Du känner själv ditt hår och du vet vad ditt hår behöver. Om du använder en hårfön hela tiden tycker vi att du ska satsa på en som är lite lyxigare medan du som endast använder det någon gång ibland kan satsa på en enklare hårfön.

Sammanfattning

Som vi redan nämnt är det så att just en hårfön är ett av de värmeverktyg som alla kan använda. Det är inte endast till för personer som gillar att styla sitt hår mycket, utan det är lika mycket till för personer som bara vill förkorta torktiden för sitt hår.

Välj en av de hårfönar vi har med i vårt test för att vara säker på att du får en av bra kvalitet, de är alla värda att testas.

Ett bra tips är att utgå från vad man ska använda hårfönen till. Om det är så att du sällan använder en hårfön och endast har den till att torka håret så behöver du inte gå loss på en lyxvariant. Om det istället är så att du använder en hårfön dagligen för styling och för torkning av håret kan det vara på sin plats att välja en av bättre kvalitet och till en dyrare prislapp.

Oavsett vad du väljer så finns det en passande hårfön för alla då utbudet är så stort. Sedan är det upp till dig att avgöra om du vill köpa en hårfön i en skönhetsbutik, på ett lågprisvaruhus eller hos frisören.