Hårvård

Bästa Ekologiska Hårfärgen 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Att färga håret ses i dag som naturligt både för män och kvinnor. Tidigare var det vanligt att äldre personer färgade håret för att dölja att gråa hår börjat dyka upp men i dag färgar även yngre personer håret eftersom ny färg gör en hel del för helhetsintrycket.

Det kan också vara så att man tröttnat på sin vanliga hårfärg och man vill ha något nytt. Många vanliga hårfärger innehåller dock frätande och ibland hälsofarliga ämnen. Men det finns ekologisk hårfärg som är ett utmärkt alternativ och som ger bra resultat.

7 Bästa Ekologiska Hårfärgerna

1. Cultivator’s Ekologisk Hårfärg

Den här hårfärgen här helt ekologisk och består enbart av växtbaserade färgämnen. Färgen bleks inte i håret utan den håller länge. Färgen är dock väldigt skonsam mot håret och den sliter inte på det. Du kan alltså färga håret flera gånger om du så vill. En stor fördel är också att färgen inte är testad på djur.

En förpackning räcker till en färgning av axellångt hår och du får med såväl handskar som plasthätta. Färgen är dock dyr och kostar strax under 200 kronor per förpackning.

2. Khadi Naturlig Örthårfärg

Det här är en ekologisk hårfärg som kommer i en riktigt snygg förpackning. Färgen kommer från ayurvediska örter och produkten är helt fri från artificiella ämnen, konserveringsmedel och parfym.

En förpackning räcker till en färgning för en person som har axellångt hår. Har man längre hår än så och vill färga hela håret, eller om man har mycket tjockt hår rekommenderas två förpackningar.

3. MacUrth Henna Hårfärg

Hårfärgen från MacUrth är en äkta hennafärg. Den är ekologisk och ger ett bra resultat men du bör vara försedd med gott tålamod när du använder färgen. Här är det nämligen så att färgen blir mer intensiv ju längre du har i hårfärgen.

Med en vanlig hårfärg ska färgen i regel inte sitta i mer än 30 minuter och mer färg än så kan håret inte ta åt sig. Här räcker dock 30 minuter inte på långa vägar om du vill ha ett riktigt intensivt resultat. Du behöver inte heller vara orolig för att huden eller håret tar skada av att färgen sitter i.

Det är dock klokt att göra ett allergitest innan, för man kan faktiskt reagera även på henna och naturliga ingredienser.

4. Radico 100% Ekologisk Hårfärg

Radicos hårfärg är helt ekologisk och baseras på växter samt henna. Den är inte djurtestad och ger en intensiv färg. Förpackningen räcker till flera färgningar och en färgning sitter i mellan fyra till sex veckor. Färgen är i form av ett pulver som blandas ut i vatten, och sedan appliceras blandningen i håret. Efter verkningstiden sköljs färgen ur noga.

Priset är bra, färgen håller länge och resultatet blir jämnt, fylligt och snyggt. Det ska dock påminnas om att man uppnår bäst resultat om man färgar håret till en färg som ligger nära den egna tonen.

5. Sante Naturlig Hårfärg av örter

Den här hårfärgen finns i nio olika färger och det är en permanent färg. Det betyder att den inte tvättas ur håret som en toning. Resultatet håller i upp till två månader, och efter det behöver man färga om håret, eller göra en avfärgning.

En sak som är relativt unik med just den här färgen är att du själv kan blanda till den färg du önskar genom att använda två nyanser.

Färgen tränger dock inte in i hårstrået som en vanlig hårfärg utan den lägger sig som en hinna utanpå. Det ger mer glans och ett fylligare resultat.

6. Logona Örthårfärg

Logona är en hårfärg särskilt anpassad för den med känslig hårbotten och hud. Färgen innehåller varken parfym eller konserveringsmedel, och den är baserad på flera örter vilket gör den extra mild.

Färgen är helt naturlig och den är lätt att använda. Du behöver till exempel inte blanda ut färgen med något utan den kan användas direkt från förpackningen. Tänk dock på att använda de medföljande handskarna eller gummihandskar för att händerna inte ska färgas. I mångt och mycket påminner färgen om hennafärger och den ger också ett liknande resultat.

7. Cultivator’s Ekologisk Örthårkur Cassia

Det här är en ofärgad hennakur för håret med flera olika örter. En förpackning innehåller fyra påsar med 25 gram pulver i varje påse. Pulvret blandas med ljummet vatten och sedan fördelas blandningen i håret. De fyra påsarna pulver räcker i mellan en till fyra kurer beroende på hur långt hår du har. Till kort hår krävs det en påse, till mycket långt hår bör alla fyra påsar användas.

Kuren bleker inte håret, och den ger det inte heller någon färg. Däremot stärks håret samtidigt som det får mycket glans. Tänk dock på att kuren inte bör användas på kemiskt behandlat hår förrän det gått mellan fem till sex veckor sedan behandlingen.

Frågor och svar

Vad är ekologisk hårfärg?

Ekologisk hårfärg är en hårfärg där alla ingredienser som ingår odlats på ekologiskt sätt. Men det handlar också om att ingredienserna ska vara naturliga och de ska inte skada människor eller djur. Produkterna bör också skydda naturen samtidigt som de är skonsamma att använda.

En ekologisk hårfärg ska med andra ord ta hänsyn till miljö, djur, natur och människans hälsa samtidigt som den ger håret en ny, eller uppfräschad färg. Samtidigt bör ingredienserna inte vara giftiga, och den främsta anledningen till att man använder handskar vid färgningen ska vara att man vill slippa färg på händerna.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att använda skonsamma och ekologiska produkter, och därför har det också kommit till fler och effektivare ekologiska hårfärger som ger minst lika bra resultat som artificiellt framställda färger.

Varför ska man använda ekologiska produkter?

Det finns flera anledningar till att man bör använda ekologiska produkter. Många struntar i de ekologiska alternativen just på grund av att de kostar lite mer pengar men det har att göra med att tillverkningsprocessen helt enkelt är dyrare, samtidigt som efterfrågan inte ännu är lika hög som hos icke ekologiska produkter.

När det gäller de ekologiska hårfärgerna har de inga frätande eller kemiska ämnen i sig. Det främjar en hälsosam natur och miljön överlag. Det här främjar också den egna hälsan. Man behöver inte oroa sig för att fräta sönder hud eller hår med kemiska ämnen och risken att utveckla allergi mot färgen eller mot de ämnen den innehåller minskar också rejält. Många kemikalier som används i icke ekologisk hårfärg är cancerframkallande, miljöfarliga eller hormonstörande men de klassas trots allt som hälsosamma att användas.

De ekologiska produkterna ger också en mer hälsosam miljö. Tillverkningen släpper inte ut lika mycket farliga ämnen som annan produktion och genom att köpa ekologiska produkter och visa att du inte vill stötta utsläppen av artificiella kemikalier avgör du också vad som står på butikens hylla längre fram.

En annan anledning till att använda ekologisk hårfärg är det bra resultatet. Färgen tränger inte in i hårstrået utan den lägger som en hinna utanpå varje hårstrå. Det gör att håret får mer glans. Färgen håller länge och den ser fyllig ut. Många gånger bleks inte heller färgen av dusch, sol eller tvätt vilket artificiella färger annars tenderar att göra.

Vad brukar ekologisk hårfärg innehålla?

Exakt vad den ekologiska hårfärgen innehåller varierar en del mellan olika produkter. Det handlar bland annat om ifall färgen är permanent eller inte, samt om vilken ton färgen ska ha.

I de allra flesta fall innehåller färgen olika typer av örter. Den kan också innehålla växtdelar eller naturligt färgande ämnen. Det är inte heller ovanligt att färgen innehåller olika typer av oljor som gör att håret blir mjukt och glansigt samtidigt som hårbottnen vårdas.

När det gäller ekologiska hårfärger som är permanenta behöver de i regel ha lite kraftigare färger i sig för att kunna sitta kvar i håret. En toning som däremot ska kunna sköljas ur har inte samma ämnen.