Hårvård

Bästa Mjällschampot 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Idag finns det högkvalitativa schampon för alla typer av hår och hårtillstånd. Vare sig det handlar om lockigt, frissigt, eller som i det här fallet, hår med mjäll, så finns det ett schampo som passar just dig.

Mjäll är faktiskt bara döda hudceller, så det är ingenting att oroa sig över. Alla har mjäll, men vi har olika mycket och det är också så att det märks mer eller mindre på olika personer.

Har man mycket mjäll behövs det ett bra mjällschampo, men om man har “normalt” mycket är det en annan sak. Då behövs det ett mjällschampo som kan ta hand om problemet.

När produktionen av nya hudceller ökar bildas en större mängd av hudceller i hårbotten och det är detta som är mjäll. Om denna process sker långsamt så betyder det att du är lyckligt skattad, eftersom det innebär att du inte har mjäll i dess rätta bemärkelse.

1. Grazette of Sweden Neccin

Grazette of Sweden Neccin

Detta är inte bara ett mjällschampo, utan det är även färgbevarande, lugnande och stärkande både för hår och hårbotten. Det är 100 % veganskt och helt fritt från både parabener, sulfater och silikoner.

Har du irriterad, torr och/eller kliande hårbotten så är detta mjällschampo tveklöst det rätta valet för dig. Då det är skonsamt så vårdar och balanserar det en känslig hårbotten. Schampot återfuktar och ger ett friskt och glansig hår. Du märker skillnaden redan efter en tvätt.

2. maria nila Head & Hair Heal

maria nila Head & Hair Heal

Med detta mjällschampo får du ett schampo som inte bara är bra för mjäll, utan det är även ett bra val för dig som är allmänt känslig eller har problem med håravfall. Det är med andra ord ett schampo som många olika hårtyper kan ha nytta av.

Det både behandlar och förebygger mjäll samtidigt som det tar hand om hårbottenproblem och stimulerar hårsäckarna. Håravfall motverkas och det doftar väldigt gott. Har du torr hårbotten är detta ett mycket bra val samtidigt som det är perfekt för dig som vill ha ett veganskt schampo. Detta mjällschampo har även Leaping Bunny-certifiering.

3. Antonio Axu Scalp Care Shampoo Anti-Dandruff

Antonio Axu Scalp Care Shampoo Anti-Dandruff

Vill du bli av med mjäll, flagor och klåda i hårbotten så är detta ett av de schampon som tar bäst hand om just dessa problem. Det består av en formula med bland annat enzymer från granatäpple, mjölksyrakomplex och piroctone olamine. Dessa ingredienser motverkar orsaken till mjällbildning och hjälper till att minska symptomen.

Det innehåller även extrakt från bladvass som stärker hudbarriären i hårbotten + pepparmint som svalkar på ett behagligt sätt.

4. John Masters Organics Zinc And Sage

John Masters Organics Zinc And Sage

Med ett innehåll av bland annat zink och salvia vårdar detta mjällschampo hårbotten samtidigt som det balanserar med hjälp av naturliga ingredienser. Det hjälper till att både förebygga irriterad hårbotten och att ge håret en frisk glans. En hälsosam hårbotten och ett friskt och starkt hår i ett.

Har du torrt hår och fet hårbotten så passar det perfekt för dig. Det är dock bra för alla hårtyper, vilket inkluderar även färgbehandlat hår.

5. Cutrin BIO+ Original Active Shampoo

Cutrin BIO+ Original Active Shampoo

Cutrin har med denna produkt tagit fram ett effektivt mjällschampo som passar alla hårtyper, men som är särskilt bra för fett hår med fet hårbotten. Hårbotten återfår sin naturliga balans efter användning och det avlägsnar effektivt mjäll samtidigt som det motverkar klåda och irritation i hårbotten.

Håret lämnas friskt och återfuktad medan hårbotten kommer i bra balans.

Schampot säljs på Apotek, vilket innebär att det har genomgått stränga kvalitetskontroller.

6. American Crew Anti-Dandruff Shampoo

American Crew Anti-Dandruff Shampoo

Detta mjällschampo är en räddare i nöden både för torr och för fet/oljig hårbotten. Hår och hårbotten lämnas friskt, väldoftande och välmående. Håret får fräsch glans och dessutom lugnas hårbotten vid användning.

Inte bara vårdas håret med detta mjällschampo, det fungerar även förebyggande vad gäller klåda och flagor. Håret blir starkare, det repareras och det återfår fin volym. Ett bra mjällschampo som erbjuder lite mer än bara det vanliga.

7. Kérastase Specifique Bain Anti-Pelliculaire

Kérastase Specifique Bain Anti-Pelliculaire

Här är ett schampo som passar dig som har antingen mjäll, fet eller torr hårbotten. Schampot avlägsnar orenheter från hårbotten och verkar i åtta veckor mot återfall. Det är med andra ord ett mjällschampo som är aktivt och vårdande för olika typer av hår- och/eller-hårbottenproblem.

Det fungerar även bra för fett hår och dessutom doftar det gott. Då det är Kérastase som ligger bakom är det hög kvalitet på produkten och det märks både på resultatet och på ingredienserna.

8. Biolage ScalpSync Mjällschampo

Biolage ScalpSync Anti-Dandruff Shampoo

Vill du ha ett prisvänligt mjällschampo är detta ett bra val då det ligger bra till i pris samtidigt som det ger ett mycket bra resultat. Med en blandning av piroctone olamine och citronsyra avlägsnas mjäll skonsamt samtidigt som schampot verkar förebyggande.

Håret blir glansigt, mjukt och fräscht och det doftar friskt och behagligt. Detta är även ett bra val för dig som har torr eller kliande hårbotten. Även en allmänt känslig hårbotten mår bra av detta schampo.

9. Maria Åkerberg Shampoo Mentha

Maria Åkerberg Shampoo Mentha

Detta är ett schampo som är särskilt framtaget för att motverka mjäll och svamp. Det innehåller bland annat majs och kokos som gör att varken hårbotten eller hår blir uttorkat. Håret lämnas mjukt och glansigt samtidigt som man får fin volym.

Att det dessutom innehåller mjöl från Guarplantan gör att det blir lätt att kamma håret efter användning.

Att tänka på inför köp av mjällschampo

Då det finns så många olika varianter av mjällschampo är det viktigt att först och främst bestämma sig för vilken prisklass man känner sig bekväm med. Om du inte riktigt vet exakt vad du har för typ av problem är det också av stor vikt att du kollar upp om det är “vanlig” mjäll, eller om det är något mer allvarligt. 

Tänk också på att riktigt känna efter när du testar ett nytt mjällschampo – vad blev bättre? Var det något som kändes mindre bra? Om du känner att din hårbotten torkas ut efter ett par användningar är det viktigt att du byter mjällschampo – det är nämligen så att det i vissa fall är så oturligt att man stöter på ett mjällschampo som förvärrar problemet. 

Om du inte har särskilt svåra problem är det ingen idé att köpa det mest aktiva mjällschampot, utan håll dig då hellre till ett som är mer “snällt”. 

Frågor och svar

Vad är mjällschampo?

Ett mjällschampo är en typ av schampo som används för att bekämpa och förebygga mjäll samt känslig hårbotten. Det finns olika typer av mjällschampon då man kan uppleva olika typer av mjäll. 

För vissa räcker det med ett “vanligt” mjällschampo medan andra behöver ha ett mer aktivt verkande mjällschampo. Har du väldigt känslig hårbotten är det viktigt att du köper ett mjällschampo med bra ingredienser då ett mjällschampo av sämre kvalitet faktiskt kan göra problemen värre.  

Mjällschampo har ett något annorlunda innehåll än ett vanligt schampo och ett bra mjällschampo sjunker in i huden på din hårbotten och ser till att hålla den fri från mjäll. 

När ska man använda mjällschampo?

Ett mjällschampo ska användas om man upplever problem med mjäll. Det finns också många bra mjällschampon som kan användas av personer med känslig hårbotten, även om man inte har mjäll. 

Om du har torra vita flingor i hårbotten, i håret och på dina axlar är det vanlig mjäll, men om du har mer oljiga flagor som har en gulaktig färg har du troligtvis drabbats av vad som kallas för mjälleksem. Då behövs det lite mer avancerade produkter. 

Hur har vi testat produkterna?

Vi som har testat dessa mjällschampon har provat vart och ett av dem under en månads tid. Vi har använt dem tillsammans med balsam och inpackningar och ensamt utan någon efterföljande hårvårdsprodukt. 

Förutom ovan har vi även testat produkterna med och utan stylingprodukter. 

Sammanfattning

Ett bra mjällschampo är lika mycket (om inte mer) värt som ett vanligt schampo. När man hittar rätt så blir håret genast gladare och det leder till att man själv också blir på bättre humör. 

Investera i ett bra mjällschampo som riktar in sig på just ditt, eller dina, problem och sedan är det bara att se fram emot resultatet.