Hårvård

Bästa Avfärgningen 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

En avfärgning avfärgar ett färgat hår så att man får det några toner ljusare. Det är inte samma sak som en blondering, utan vill du att ett svart hår ska bli exempelvis mörkbrunt så kan du använda dig av avfärgning. Vill du bleka/blondera ditt hår är det något du får ta i ditt hår efter att du använt dig av avfärgningen. 

Var försiktig och gör inte både en avfärgning och en blekning samma dag. Kolla med frisörer, eller personal på de stora skönhetsbutikerna, innan du går loss med för starka saker i håret.

Om du färgar ditt hår hemma, vare sig om det är alltid eller om du går till frisören ibland, så vet du att det kan bli lite tokigt ibland. De flesta av oss som färgar håret hemma har fått uppleva att det har gått galet och då är det härligt att det finns sådana här produkter som avfärgning och silverschampo.

Nu är det såklart väldigt kul att fixa och trixa med sitt hår, så som tur är för oss som tycker att det är roligt så finns det bra färger och avfärgningar som är snällare mot håret än andra – det handlar bara om att hitta rätt produkter. Vi har här valt att presentera våra favoriter.

1. ColourB4 Haircolour Remover Extra Strenght

ColourB4 Haircolour Remover Extra Strenght

Detta är en avfärgning för dig som vill gå från en mörk färg till en något ljusare nyans. Den är alltså perfekt för dig som har ett färgat svart, eller ett brunt hår.

Avfärgningen tar enkelt bort flera lager av färg, vilket innebär att du kan får bort alldeles för mörk färg, om du råkat färga ditt hår i en för mörk nyans. Man ska ha i avfärgningen i 1 timme innan man kan skölja ur avfärgningen och sedan är det bara att följa anvisningarna på förpackningen för att få exakt rätt resultat.

SE PRISET HOS

2. L’Oréal Paris Perfect Blonde Avfärgning

L'Oréal Paris Perfect Blonde

Med denna avfärgning får du blont hår, men som vanligt när det kommer till att ljusa upp ett hår åt det blonda hållet får du vara förberedd på att det kommer att finnas gula/orange toner håret efter att du använt denna produkt. Var förberedd på det och ha ett bra silverschampo, samt möjligtvis en blondering/hårfärg redo för att lägga i det i håret efter några dagar.

Med denna avfärgning får du ett uppljusat och blont hår, vare sig du har ett redan blont hår, eller om du har exempelvis ett mörkbrunt hår. Du kan även använda denna för att gå från exempelvis svartbrunt till rött. Då använder du denna innan du tar i röd färg och efter att du haft svartbrun färg i.

3. Colourless Haircolour Remover Max Condition

Colourless Haircolour Remover Max Condition

Med denna avfärgning får du bort permanent och semi-permanent hårfärg på ett effektivt sätt utan att det sliter alldeles för mycket på ditt hår.

Den innehåller både arganolja och keratin så ditt hår får fin vård samtidigt som det stärks medan du använder dig av denna produkt. Den ger snabba resultat, så du kommer att se skillnad direkt. Vill du sedan har håret mer avfärgat/ljusare så kan du använda dig av denna avfärgning vid upprepade tillfällen – använd dock inte den här typen av hårprodukt utan att ha några dagars vila emellan.

4. L’Oréal Paris Colorista Effects, bleach

L'Oréal Paris Colorista Effects, bleach

Detta är en mycket bra avfärgning för dig som har ett färgar blont hår och som vill ha håret ljusare. Du kan använda denna blekning för att antingen helbleka ditt hår, eller så kan du använda den för slingor, eller ombré – det är upp till dig att avgöra. Vilket du än väljer så funkar denna produkt mycket bra.

Med denna produkt behöver du inte vara orolig för att ditt hår ska bli slitet på samma sätt som med många andra produkter inom hårvård, utan håret behålls i princip lika silkesmjukt som innan du har i produkten i håret – stort plus för det.

5. L’Oréal Paris Colorista Haircolor Remover

L'Oréal Paris Colorista Haircolor Remover

Om du har haft i grön eller blå hårfärg så kan det vara svårt att få bort färgen, men inte med denna avfärgning. Den tar bort de där trista resterna och gör att håret får en annan nyans.

Om du sedan vill färga ditt hår i en varmare nyans, eller kanske till och med en kallare, så kan du fixa det efter att du använt denna produkt.

Detta är en produkt för er med ljust hår, så den ska inte användas av mörkhåriga personer som vill ha sitt hår avfärgat/ljusare.

Hur vi testat avfärgningsprodukterna

Vi har testat dessa produkter under en längre tid för att kunna ge er svar på era frågor inom just avfärgning. I vanliga fall är det lättare att samla vår vanliga testgrupp, men när det kommer till en sådan här typ av produkt krävs det att alla som är med i testet har färgat hår som man vill ha avfärgat. Vi fick därfö kolla runt med vänner, familj och bekanta för att hitta en bra grupp testare och det är resultatet av det som ni har i denna artikel. 

Vi har låtit två personer testa varje produkt för att det skulle ge en bra representation och sedan har vi naturligtvis även kollat med yrkespersoner inom hårbranschen för att få ett så utförligt testresultat som möjligt.  

Så avfärgar du ditt hår

Att avfärga håret är inte så enkelt som det kanske låter, utan det krävs att man har koll på vad man gör, att man väljer rätt dag för avfärgning plus att man följer instruktionerna på förpackningen mycket noggrant. 

För att det ska bli ett bra resultat ska du följa dessa steg:

  1. Testa på huden 24 timmar innan avfärgning för att se efter så att du inte är överkänslig mot produkten
  2. Tvätta håret (använd inte balsam eller inpackning/mask) 2-3 gånger för att det ska bli riktigt rent. Här är det klokt att välja ett schampo som gör rent på djupet. Du kan välja ett detox schampo, eller så kan du använda någon annan djuprengörande produkt (Davines har ett flertal olika bra alternativ)
  3. Ta på skyddshandskar och blanda färgen enligt anvisningarna
  4. Dela upp ditt hår i olika sektioner om du har ett tjockare hår, eller applicera bara färgen nedifrån och upp i ett tunnare hår
  5. Ha i avfärgningen exakt så lång tid som det står på förpackningen (ha ALDRIG i färg eller avfärgning längre tid än anvisat)
  6. Skölj håret grundligt – här är det more is more istället för less is more som gäller
  7. Applicera efterbehandlingen som följer med i paketet
  8. Kamma igenom håret så att efterbehandlingen kommer i hela håret
  9. Skölj återigen håret grundligt
  10. Låt självtorka – det finns ingen anledning att slita på håret med värmeverktyg efter att man redan kluddat med håret genom att avfärga det

Om du vill att håret ska bli ljusare än din naturliga hårfärg krävs det att du gör en blekning efter det att du avfärgat håret. Alltså – om du har färgat ditt hår i en mörkare nyans än din naturliga hårfärg och nu vill ha en ljusare färg än din naturliga ska du 1) avfärga för att komma tillbaka till din naturliga hårfärg och 2) bleka/blondera håret efter några dagar/en vecka efter avfärgning.

Avfärgning för rött hår

Om du har färgat ditt hår rött och vill ha det blont ska du köpa en avfärgning som är anpassad efter just ditt hår och din färg. Då det är röda pigment i ditt hår så kan det komma att bli mer gult/orange än vad du är förberedd på, men det löser sig efter att du använt blekning och diverse produkter som tar bort de gula tonerna. Här är det silverschampo, silverinpackning med mera som är gällande. 

Du kan INTE använda avfärgning på henna, så har du gjort en hennafärgning får du rådfråga en frisör innan du gör något alls med ditt hår. Det är en så stark färg att det helt enkelt inte går att få bort med en avfärgning. 

Avfärgning för svart hår

Ett färgat svart hår kan behöva ett par stycken avfärgningar om du vill ha ett ljust hår, så var förberedd på att det inte går på en kvart att gå från svarthårigt till blonderad. 

Om det är så att det behövs fler än en avfärgning ska du absolut inte göra flera avfärgningar under samma dag, utan det är mycket viktigt att du låter håret vila mellan avfärgningarna. 

Sedan krävs det naturligtvis att du låter håret vila även inför en eventuell blekning/blondering.

Avfärgning för mörkt hår

När man vill gå från mörkhårig till blond krävs det att man har ork och tid att pilla med håret, för det tar sin lilla tid. 

Om du har färgat håret mörkt och ditt naturliga hår ligger någonstans mellan mörkt och blont måste du först avfärga håret för att komma till din naturliga hårfärg och därefter bleka håret i den blonda nyans du önskar. 

Har du naturligt ett blont hår så är det bara att köra på med avfärgning tills dess att du når din naturliga hårfärg. Det kan krävas att man upprepar det, men i vissa fall räcker det med att avfärga håret en enda gång. 

Frågor och svar

Vem behöver använda avfärgning?

Alla som har färgat sitt hår och antingen vill 1) komma tillbaka till sin naturliga hårfärg, eller 2) har färgat håret mörkt och vill ha blont hår. 

Sliter avfärgning på håret?

Alla typer av färg, styling, avfärgning med mera sliter på håret. Det finns dock mer eller mindre skadliga produkter. Här gäller det att göra sin research och inte bara ta billigaste produkten man hittar och hoppas på det bästa. 

Använd en av de produkter vi tipsar om i detta test för att vara säker på att håret mår så bra som möjligt. 

Vad är avfärgning?

Avfärgning är för dig som vill ha ditt hår i ljusare nyanser och som har färgat ditt hår i mörkare toner, eller exempelvis pastellfärger och vill tillbaka till ett naturligt blont hår. 

Det är även för dig som vill styla håret, få till en glans och struktur med mera. 

Var kan jag köpa avfärgningen?

Du hittar avfärgning hos de stora populär återförsäljarna inom smink, hud- och hårvård så som exempelvis Lyko, Nordicfeel, Åhlens, Kicks och så vidare. 

Sammanfattning

Om du använder dig av en bra avfärgning så sliter du inte så mycket på ditt hår, men både färg, blekning, stylingverktyg, avfärgning med mera sliter såklart på ditt hår. Vill du vara säker på att håret ska hållas starkt och frisk ska du behålla din naturliga färg utan några som helst stylingprodukter.

Att avfärga håret kräver lite tålamod och det kräver att man är noggrann. Det blir ett mycket fint resultat om man bara gör som man ska, så se till att följa anvisningarna ordentligt så vet du att det blir bra.