Kroppsvård

Bästa Hårborttagningen 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Många upplever hårväxt som både genant och besvärande och letar efter olika metoder för att avlägsna den oönskade hårväxten. Numera finns det en del metoder på marknaden som kan utföras hemma. Till exempel epilator, IPL, rakning eller vaxning.

Det finns fördelar och nackdelar med alla metoder, en del kan användas i vatten, andra inte, en del är mer smärtsamma än andra, en del ger ett mer långvarigt resultat och så vidare. Om hår avlägsnas i duschen eller i badet bör man inte använda badolja samtidigt då det försvårar hårborttagningen oavsett metod.

Bästa Epilatorn – Bäst i test

1. Braun Silk expert Pro 5 PL5117

Det här är Brauns modernaste IPL som ger ett effektivt och långsiktigt resultat av hårborttagning. Metoden är kliniskt och dermatologiskt testad och är skonsam för huden vid användning.

Silk Expert Pro 5 ger en permanent reducering av hårväxt och ett märkbart resultat blir synligt redan efter fyra veckor. Den här apparaten är riktigt snabb att använda och du kan behandla båda benen med en behandlingstid på 5 minuter.

Det medföljer även ett så kallat precisionshuvud som underlättar vid hårborttagning på mindre områden så som bikinilinje eller ansikte. För bästa resultat bör den användas en gång i veckan den första tiden för att därefter användas vid behov.

2. Philips BRE650/00

Med ett ergonomiskt utformat handtag blir användningen med BRE650/00 trygg med ett säkert grepp. Epilatorn kan med fördel användas i duschen för en skonsammare behandling som inte sliter lika mycket på huden.

Den tål dock inte att användas under vattenytan men fungerar att använda efter bad. Bada dock inte med badolja om du planerar att utföra en behandling av hårborttagning efteråt.

Huvudet på epilatorn är extra brett med sina 42 mm något som bidrar till en effektiv användning av större områden så som benen. Välj mellan två olika hastigheter för att hitta den som känns behagligast just för dig. Vid fulladdat batteri kan apparaten användas i 40 minuter.

Det medföljer en rad olika tillbehör för en bredare användning så som exfolieringsborste som kan användas över hela kroppen och rengöringsborste för att enkelt rengöra apparaten efter användning. En rad olika kåpor gör att apparaten kan anpassas för användning på känsliga och svåråtkomliga ställen så som ansikte och bikinilinje.

3. Braun Silk-épil 9 9/890 SensoSmart

Genom att täcka en stor yta med det breda epileringshuvudet tar denna epilatorn med sig maximalt med hårstrån i ett enda svep. Epilatorn kan användas i duschen och i bad. Vid bad bör man inte använda badolja då badoljan försvårar hårborttagningen när stråna blir för hala.

Apparaten laddas upp på bara 120 minuter och kan därefter användas i 50 minuter. Använd Silk-epil 9-890 till hela kroppen inklusive ansiktet. Både trimkam och rakhuvud medföljer och du kan välja mellan två olika förinställda hastigheter.

Vid regelbunden användning reduceras hårväxten märkbart och man kan därefter glesa ut användningen. För skonsammare behandling använd apparaten i dusch eller bad och håll huden sträckt vid området som epileras.

4. Braun FaceSpa Pro 912

Precis som det avslöjas i produktens namn är detta en särskilt anpassad epilator för användning i ansiktet. Den reducerar effektivt hårväxten, rengör huden och tillför spänst och lyster för att ge ett ungdomligt utseende. Epilatorn klarar av att avlägsna kortare hårstrån än vad till exempel vax gör.

Med de tre olika lägena för hårborttagning, rengöring och utjämning av huden får ansiktet en omfattande men skonsam behandling. Apparaten kan även användas för att massera in serum, dagkräm eller nattkräm genom att byta till det vibrerande huvudet.

Detta huvud avger microvibrationer som effektivt arbetar in din produkt i huden.
Designen är nätt och smidig för att enkelt kunna användas i ansiktet samtidigt som handtaget är greppvänligt.

5. Braun Silk-epil 9 SensoSmart 9/870

På 160 minuter får du ett fulladdat batteri och kan använda denna epilator i upp till 50 minuter. Epilatorn kan användas över hela kroppen och tar effektivt bort många hårstrån med sitt breda huvud.

Denna modell är inte anpassad för att användas i ansiktet utan rekommenderas till ben, rygg, armhålor och övrig kropp. Det finns två hastigheter som man kan välja mellan för att hitta en hastighet som känns behaglig.

För skonsammare behandling kan apparaten användas under vatten till exempel i samband med bad eller dusch. Använd dock inte badolja i badet då badoljan mjukar upp hårstråna och blir svåra för epilatorn att avlägsna.

Bästa IPL-Hårborttagningen – Bäst i test

1. Braun Silk Expert IPL 5117

Med färgerna vit och guld känns denna apparat extra lyxig. Med hjälp av IPL teknologi avlägsnar den effektivt hårstrån och reducerar återväxten för ett permanent resultat. Modellen är särskilt anpassad för att fungera på större ytor över kroppen och lämpar sig inte till användning i ansiktet.

För skonsammare användning läser apparaten av din hudton och anpassar reduceringen av hårstrån därefter. Denna är mycket effektivare än tidigare modeller från samma märke och med 400.000 ljusimpulser ger den dig silkeslena ben på bara 5 minuter.

2. Philips Lumea Prestige BRI953

Genom att använda intensivt pulserande ljus tar modellen BRI1953/00 sig an hela kroppen för att effektivt avlägsna oönskad hårväxt. Apparaten kan även användas till ansiktet för att reducera hårväxt på till exempel överläpp, haka eller kinder.

Du märker en tydlig skillnad efter bara 3 användningar och kan därefter behandla mer sällan.

Resultatet håller i sig ungefär två månader innan ny behandling kan behövas. Välj mellan 5 olika energinivåer för att hitta en nivå som passar dig och din hud. Apparaten har en behandlingsareal på 4,1 kvadratcentimeter.

3. Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL5014

För en säkrare hårborttagning anpassar sig Braun IPL 5014 efter just din hudton. På så sätt kan enkelt hårstråna skiljas ut och avlägsnas. Apparaten använder sig av 400 000 ljusimpulser för att effektivt reducera hårtillväxten.

Skydda apparaten mellan användningarna genom att förvara den i den medföljande väskan och få den att hålla längre.

Det medföljer även en rakhyvel som kan användas för komplettering till de hårstrån som apparaten missar, till exempel mycket tunna eller mycket ljusa hårstrån. Produkten är kliniskt och dermatologiskt testad och godkänd.

4. Philips Lumea BRI923

Denna hårborttagningsapparat har en behandlingsareal på 4 kvadratcentimeter där den effektivt och skonsamt tar bort oönskad hårväxt och reducerar återväxt. Ett tillfredsställande resultat kan ses efter 6-8 användningar men man behöver även därefter använda apparaten regelbundet för att bibehålla och hela tiden förbättra resultatet.

Efter tre behandlingar har man sett resultat på upp till 85% reducerad hårväxt. Just denna modell kan användas för hårborttagning på såväl ansikte som kropp men bör inte användas på allt för mörk hud. Det medföljer olika huvuden som kan bytas ut och anpassas beroende på vilket område som ska behandlas. Även en pentrimmer medföljer som kan användas för att till exempel forma ögonbrynen.

5. Beurer IPL 10000+

Med en behandlingsareal på totalt 7 kvadratcentimeter kan denna hårborttagningsapparat effektivt avlägsna hår på stora ytor. Denna stora behandlingsyta möjliggör en helkroppsbehandling på bara 26 minuter. Apparaten kan användas över hela kroppen, inklusive ansiktet.

Redan efter 6-8 behandlingar börjar ett tillfredsställande resultat att framträda. Med hjälp av den inbyggda hudsensorn känner apparaten av din hudton och anpassar sig efter den. Detta möjliggör hårborttagning på fler olika hudtoner där den effektivt tar bort hårstrån av både mörkare och ljusare ton.

Bästa Rakhyveln – Bäst i test

1. Estrid Vegansk Rakhyvel

Rakhyveln från Estrid är helt vegansk och istället för att använda sig av animaliska ingredienser i den återfuktande remsan har man tagit en kombination av olika naturliga råvaror. Bland annat aloe vera, shea- och kakaosmör som tillsammans vårdar huden i samband med rakning för att undvika irritationer och torrhet.

Huvudet är utrusat med totalt 5 rakblad för en effektivare rakning som tar sig närmare huden. Rakhyveln finns i flera härliga färger och det ingår ett smidigt väggfäste som du kan sätta upp din rakhyvel på i till exempel duschen. Handtaget är av stål för att tillföra tyngd och ett bättre grepp.

2. Gillette Venus Strap

Modellen Snap från Venus har en kompakt design för att enkelt kunna tas med i handväskan eller på resan. Trots det korta skaftet ger den ett bra grepp med gummerad yta för fingrarna.

Rakhuvudet är utrustat med 5 blad för en närmare rakning som lämnar huden silkeslen efteråt. Fuktremsan återfuktar huden för att motverka torrhet och irritationer och aktiveras i kontakt med vatten.

3. Venus Edition Comfort glide Strawberry Rakhyvel

Med flera fuktremsor tas din hud varsamt om hand samtidigt som hår avlägsnas. Fuktremsorna är fyllda med ingredienser som har vårdande egenskaper och avger en doft av jordgubbe. De extra fuktremsorna förbättrar även rakhyvelns glid och gör den enkel att använda.

Rakhyveln har 5 rakblad för en närmare och effektivare rakning. Använd gärna rakhyveln i samband med dusch eller bad, men undvik att använda badolja eller att duscha för länge innan rakning påbörjas. En lång och varm dusch gör att huden sväller, rakhyveln får då svårt att komma riktigt nära och en stubb kan upplevas när huden drar sig tillbaka.

4. Venus tropical engångsrakhyvlar

Ett trepack med engångsrakhyvlar från Venus. Hyvlarna är designade i tre olika färger som går i temat Tropical, liksom doften som avges från fuktremsorna vid användning. Från fuktremsorna utsöndras även aloe vera som lugnar och vårdar huden för att motverka torrhet och irritationer.

Samtidigt ger aloe vera rakhyveln ett bättre glid, vilket i sig även är skonsamt mot huden. Rakhyvlarna är utrustade med tre rakblad vardera. Engångshyvlar kan enkelt tas med på resan eller när man är på språng och kasseras efter en användning.

5. Gillette Venus Swirl

Köp extra rakblad till din rakhyvel från Venus. Denna modell passar bäst till Swirl-rakhyveln som är utrustad med en särskild teknologi som kallas FlexBall. Swirl rakbladen är ännu flexiblare än de vanliga originalbladen från samma märke och ger ett närmare och bättre resultat.

Här får du tre huvuden i en förpackning och varje huvud är utrustat med fem rakblad och dubbla fuktremsor. Fuktremsorna aktiveras i kontakt med vatten och avger vårdande ingredienser som återfuktar din hud.

Frågor och svar om hårborttagning

Vilken hårborttagning är bäst?

Vilken hårborttagning som man tycker är bäst varierar beroende på tycke och smak. Både epilatorn och IPL ger ett mer långsiktigt resultat än vad rakhyvel åstadkommer. Epilatorn kan upplevas som något smärtsam vilket kan lindras om man använder den i duschen.

Undvik dock att epilera eller raka efter bad med badolja då hårstråna blir mjuka, hala och svåra att komma åt. Istället för badolja kan man smörja in kroppen med kroppsolja efter behandling för att få en mjuk hud.

Rakhyveln kan vara uppskattad för att snabbt avlägsna oönskad hårväxt även när man är på språng då det inte krävs batterier, sladd eller stora apparater.

Vad är IPL Hårborttagning?

Förkortningen IPL står för Intensivt Pulserande Ljus. Det fungerar så att ljuset pulserar och i varje ljuspuls avges flertalet färger. Ljuset tas sedan upp av hårstrånas pigment, melanin, där det omvandlas till värme.

När hårsäckarna träffas av denna värme försätts de i en vilofas och faller av. Även hårets återväxt hämmas vilket gör att det långsiktiga resultatet blir en glesare hårväxt.

Är hårborttagning med laser farligt?

Fördelarna med hårborttagning med hjälp av laser är många, det klassas till exempel som smärtfritt, ger ett relativt permanent resultat som enbart kräver underhåll någon gång varannan månad samt att det är skonsammare mot huden i jämförelse med rakning.

Trots att fördelarna är många bör man vara medveten om de risker som finns med laser. Vid felaktig användning kan huden drabbas av brännskador eller i värsta fall kan man råka titta in i laser strålen vilket kan orsaka skador på ögat. Vid rätt användning är dock laser tämligen ofarligt.