Smink

10 Bästa Primers 2023 » Bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se, Nordicfeel.se & Åhlens.se.

Att använda en primer är viktigt om du vill få en fin basmakeup som är hållbar och snygg. En primer slätar ut huden så att porer och eventuella linjer försvinner. Det är med andra ord en sminkprodukt som gör stor skillnad då huden blir betydligt fräschare efter applicering.

Tillhör du dem som inte fattat vad en primer är bra för? Då har du inte hittat rätt produkt för just dig och din hud. När man hittar rätt primer så blir det ofta den produkt i sminkväskan som är den viktigaste.

Du kan använda primer ensam under dagkräm och SPF, eller så kan du använda den under foundation, BB-cream eller CC-cream. Du kan välja mellan primers som ger lyster, som är återfuktande, primers som mattar ner eller primers som är extra bra på att minska synligheten av porer. Det finns även primers som är färgkorrigerande.

1. Clarins Sos Primer

Clarins Sos Primer

Med denna primer får huden ett riktigt lyft. SOS Primer från Clarins i nyansen Peach erbjuder en målinriktad färgkorrigering och den suddar effektivt ut felaktigheter i hyn. Vare sig det är mörka ringar, synliga blodådror, eller om det är ärr du vill “blurra” ut så kommer denna primer att göra jobbet.

Texturen är uppfriskande och effekten gör att den är perfekt som bas under resten av din makeup. Den låter huden andas och gör så att din makeup håller längre. Den både ger liv till hyn och ljusar upp. Korrigeringen är direkt synbar, så det är definitivt bra resultat som utlovas.

2. The Ordinary High-Adherence Silicone Primer

The Ordinary High-Adherence Silicone Primer

Detta är en primer som mattar ner, men den verkar även återfuktande och utjämnande. Den gör så att din makeup sitter längre och vill du använda den ensam efter dagkräm utan makeup går även det bra.

Har du en fet hudtyp är detta ett bra val, men den funkar för alla hudtyper. Då den är bra för att ta bort förstorade porer kan den användas ensam just där porerna är förstorade, om man vill.

Här är det avancerade adaptiva silikoner som är gällande i formulan och då det är The Ordinary som ligger bakom så fungerar den mycket bra och dessutom är den prisvänlig.

3. Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer

Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer

Med denna härliga primer får din hud fin lyster samtidigt som den får mycket fukt. Den lägger en fin och utslätande grund för din makeup och resultatet blir en hy som strålar av friskhet och härlig lyster. 

Vi hittar bland annat arktiskt källvatten, ekologisk nordisk björksav och nordiska hjortron bland ingredienserna. Den passar perfekt för dig med normal till torr hy, så detta är inte rätt val för dig som har fet hy som du vill matta ner.

Produkten är 100 % vegansk och förpackningen är tillverkad av återvunnen plast.

4. Sensai Glowing Base

Sensai Glowing Base

Detta är en underbar produkt för dig som vill ha en primer med härlig lyster. Den innehåller pärlemorpigment och det gör att huden får ett underbart friskt glow som ser mycket naturligt och läckert ut.

Du kommer att stråla inifrån och huden ges inte bara fräscht glow, utan det blir även en extra glöd till hyn. För dig som vill ha mycket lyster och som vill ha en bra återfuktare när det kommer till primers så är detta rätt val.

Då det är Sensai som ligger bakom är det självklart en sådan produkt som blir snygg även de dagar du vill använda den ensam utan makeup. Detta är vårt förstaval vad gäller vilken primer som blir snyggast för en naturlig look utan makeup.

5. Clarins Instant Poreless

Clarins Instant Poreless

Denna primer från Clarins kan användas både före och efter applicering av foundation. Du väljer själv vilket som passar dig bäst. Testa dig fram för att se efter vilket som blir snyggast på just din hy.

Clarins Instant Poreless både förbereder huden för makeup och gör så att du får ett “naturligt” filter. Huden blir matt på ett fräscht sätt utan att torka ut och dessutom blir dina porer mindre. Huden blir strålande och fräsch med denna rosafärgade primer.

Den ger en mycket lätt täckning och den matchar alla hudtoner. Bland ingredienserna hittar vi bland annat extrakt från ekologisk smultronträd-frukt.

6. Peter Thomas Roth Skin To Die For

Peter Thomas Roth Skin To Die For

Med denna primer får du snabbt en fin utsuddande effek med matt finish. Den hjälper till att fylla ut och dessutom minimerar den porer, fina linjer och ojämnheter. Kraftfulla komplex fixar så att överflödig olja absorberas. Inte nog med det – detta är en primer som även ser till att faktiskt reducera porernas storlek med tiden.

Den smälter fint i din hud, oavsett vad för hudtyp du har – den är även färgskiftande, vilket innebär att den passar alla hudtoner. Använd den ensam eller under makeup, det blir ett felfritt resultat oavsett.

7. Mac Cosmetics Mac Prep + Prime

Mac Cosmetics Mac Prep + Prime

Här har vi en riktigt bra produkt som är både primer, återfuktare och settingspray. Du kan med andra ord använda den till lite av varje och det är lätt att hitta bra användningsområden för denna produkt då den är av så bra kvalitet.

Använd den under ditt smink som primer, använd den över ditt smink som settingspray och ta sedan med dig den under dagen för att fräscha upp ansiktet. En fantastisk multiprodukt som man kan använda till allt, med andra ord.

8. Beauty UK Cosmetics FX Foundation Primer

Beauty UK Cosmetics FX Foundation Primer

Med denna produkt får du en bra primer som är oljereducerande. Att den sedan även ger ett silkeslent resultat är väldigt positivt. Detta är en är väldigt proffsig och fin primer som är otroligt prisvärd och det blir det alltid plusbetyg för.

Den gör så att din makeup sitter bättre och den ser även till så att sminket smälter in i huden på ett naturligt och snyggt sätt. Den ger ett hållbart resultat, så du behöver inte oroa dig över att din makeup ska flyta ut under dagen.

9. bareMinerals Prime Time Original Foundation Primer

bareMinerals Prime Time Original Foundation Primer

När det är bareMinerals det handlar om så är det sällan man blir besviken. Det gäller även för denna produkt som har många fördelar i ett. Den motverkar torra partier och ojämnheter samtidigt som den fyller ut fina linjer och förstorade porer. Resultatet är en jämn hud med ökad lyster.

Den absorberas snabbt och passar alla hudtyper. Den har en silkeslen konsistens och är helt fri från olja, parfym och konserveringsmedel.

10. Elf Poreless Putty Primer

Elf Poreless Putty Primer

Denna primer innehåller Squalane och håller sminket på plats hela dagen. Den skyddar även din hud mot fuktförlust och har en sammetslen konsistens. Huden lämnas utjämnad och du får en helt felfri finish.

Den är bra på att jämna ut olika hudnyanser i din hud, så den jämnar ut både röda partier, mörka partier och så vidare. Applicera den på fuktad hud och låt den sitta i cirka 30 sekunder innan du applicerar foundation (om du vill använda det).

Vad är en primer?

En primer är en produkt som används under basmakeup. Du väljer själv vad för typ av primer du vill ha. Vi har alla olika hudtyp och hudbehov och dessutom vill vissa ha matta resultat, medan andra gillar mer blank/lystrig bas.

En primer ser till så att basmakeupen sitter bättre och det är även lättare att applicera makeup efter att man applicerat en primer. Att det sedan går att välja mellan olika primers med olika funktioner gör att det är en produkt som bör finnas i allas sminkväskor.

Varför ska jag använda en primer?

En primer ska användas för att skapa en bra grund till resten av din basmakeup. En bra primer gör så att resten av sminket sätter sig fint på huden.

En primer används även för att man ska kunna matta ner en blank hud, ge extra fukt till en torr hud eller ge extra lyster till en grådaskig hud. För dig som vill ge ett intryck av mindre porer är det primer som gäller även för detta.

Vilken primer är bäst?

Det beror helt på vad du har för hudtyp och vad du är sugen på för typ av resultat. Om du har blank hud och vill matta ner så ska du satsa på en primer som fixar just det. Har du istället torr hud kan en nedmattande primer bara göra att huden känns ännu torrare, så satsa då istället på en primer som ger fukt och lyster.

Det finns en primer för varje behov och sminkstil, det är bara att testa sig fram. Efter det att man vet vad man är ute efter (lyster, matthet etc) är det lättare att testa sig fram, eftersom man då kan utesluta alla primers som inte gör det man är ute efter.